Mike Tyson

Michael Gerard Tyson
Tyson, Los Angeles, 2019
Tyson, Los Angeles, 2019
Született1966. június 30. (57 éves)
Brooklyn, New York
Állampolgárságaamerikai
HázastársaRobin Givens (1988–1989)

Monica Turner (1997–2003)

Lakhia Spicer (2009–)
Foglalkozásanehézsúlyú ökölvívó,
színész,
vállalkozó
Kitüntetései
Magassága180 cm
Testtömege100 kg
Michael Gerard Tyson aláírása
Michael Gerard Tyson aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Gerard Tyson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Michael Gerard „Iron Mike” Tyson (Brooklyn, New York, 1966. június 30. –) majd 2020-ban ismét visszatért amerikai nehézsúlyú ökölvívó. Ő volt a legfiatalabb nehézsúlyú bokszoló, aki világbajnoki címet nyert. Becenevei: „Iron Mike”, „Kid Dynamite”, „The Baddest Man on the Planet”. Az egyik leghíresebb bokszoló, nem csak tehetsége, hanem a ringen kívüli viselkedése miatt is. 58 profi mérkőzéséből 50-et megnyert, 44-et kiütéssel, hatszor szenvedett vereséget, kétszer nem hirdettek győztest.

Kezdetek

Apja a jamaicai Purcell Tyson volt. Anyja, Lorna Smith később férjhez ment egy fehér férfihoz, az ír származású Jimmy Kirkpatrickhez, aki elhagyta végül családját, Lorna ezért kénytelen volt egyedül eltartani a gyerekeket.

New Yorkban, Brooklyn városrészében, annak is a Brownsville nevű negyedében élte gyermekkorát. Már fiatalon belekényszerült az utcai csetepatékba, lopásokba, betörésekbe. Többszöri letartóztatás után 12 évesen javítóintézetbe került, ahol találkozott Muhammad Ali egykori világbajnok ökölvívóval. Ali a javítóintézeteket járta, hogy tekintélyével és a sport népszerűsítésével segítse a fiatalkorú bűnözők életét jobb irányba terelni. A fiatal Tysonra óriási hatással volt Ali, s elhatározta, hogy ő is ökölvívó lesz. Addigra már számos verekedésen volt túl, melyek által komoly tekintélyt vívott ki magának a fiatalok körében. Jellemző a 13 éves Tysonra, hogy első edzőjét Bobby Stewartot egy edzőmérkőzésen úgy eltalálta, hogy annak eltört az orra. Stewart nem sokkal később bemutatta Cus D'Amatónak, a híres edzőnek, aki rögtön meglátta benne a jövő bajnokát. „Íme a nehézsúly világbajnoka.” – mondta rögtön Cus.

D'Amato magához vette a fiatal tehetséget, s attól kezdve ő felelt érte. Kiemelte a New York-i gettó és a javítóintézet rideg világából és egy szeretetteljes családi környezetet biztosított számára. Tyson élete gyökeresen megváltozott. Cust szinte apjaként tisztelte és szerette. Ezért is volt óriási veszteség számára, mikor Cus 1985 őszén elhunyt. Ezzel eltűnt életéből az egyetlen ember, aki fegyelmezni volt képes féktelen természetét.

Tyson edzését ekkor szinte kizárólag Kevin Rooney irányította.

Pályafutása

Amatőr mérlege 24–3, jónak mondható. Az 1984-es olimpiáról is csak azért maradt le, mert Henry Tillmantól gyors egymásutánban kétszer is kikapott. Ezek után nagyon hamar elkezdte profi pályafutását. Első profi meccsén, 1985. március 6-án a New York állambeli Albanyban az első menetben kiütötte ellenfelét, aki Hector Mercedes volt. Profi pályafutása első évét 15–0–0 győzelmi rekorddal zárta, mindegyiket kiütéssel. A következő szezonban 13 mérkőzése volt, amelyeket szintén mind megnyert. Az év végére, 1986. november 22-én a nevadai Las Vegasban eljutott a világbajnoki cím megszerzésének lehetőségéhez. Ehhez meg kellett vernie Muhammad Ali utolsó legyőzőjét, a WBC akkori nehézsúlyú világbajnokát, Trevor Berbicket. Érdekesség, hogy a ringben a bokszolók bemutatásakor Ali odament Tysonhoz és a következő szavakat súgta a fülébe: Üsd ki a kedvemért! A feladatot Vas Mike könnyedén vette, hiszen a 2. menetben egy balhorogtól Berbick már képtelen volt felállni, és így Tyson KO-val győzedelmeskedett. Ezzel történelmet írt, hiszen 20 évesen és 4 hónaposan lett nehézsúlyú világbajnok; ilyen fiatalon azóta sem sikerült senkinek sem ez a bravúr.

Karrierjének következő állomása 1987. március 7-én volt, amikor 12 menetben nyert James Smith ellen, ezzel elhódítva a WBA bajnoki övét is. Következett egy látványos címvédés a korábbi világbajnok Pinklon Thomas ellen, akit a 6. menetben brutális KO-val kiütött. 1987. augusztus 1-jével ő lett a nehézsúly vitathatatlan bajnoka, ugyanis egyhangú pontozással, egy 12 menetes csatában legyőzte Tony Tuckert. Immár a WBA, a WBC és az IBF bajnoka volt. Világbajnoki címeit ezután olyan ellenfelek ellen védte meg kiütéssel, mint Tyrell Biggs, Larry Holmes, Tony Tubbs, Michael Spinks, Frank Bruno és Carl Williams. Címvédő mérkőzései közül külön érdekesség volt a Spinks elleni, melyet hatalmas érdeklődéssel várt a publikum, végül 91 másodpercig tartott, és ezért 20 millió dollárt (akkori rekordösszeget) tett zsebre.

Az 1990-es évbe 37–0-s rekorddal lépett be – ebből 33 kiütés. Ebben az évben a sajtóban is taglalt, folyamatos botrányai és magánéleti problémái miatt Tyson formán kívül lépett a ringbe az előzetesen teljesen esélytelennek tartott Buster Douglas ellen. A könnyelműség megbosszulta magát, miután elvesztette veretlenségét a 10. menetben KO-val. A The Ring Magazine az Év mérkőzésének választotta a Japánban megrendezett derbit.

Még ebben az évben gyors két első menetes KO-val tért vissza Henry Tillman és Alex Stewart ellen.

1991-ben első kőkemény mérkőzését Donovan Ruddock ellen vívta, kiütéssel győzött. Ruddock a visszavágón sem járt sokkal jobban: pontozásos vereséget szenvedett.

1992-ben nemi erőszak vádjával elítélték és 6 év börtönt kapott. Jó magaviseletért 1995 tavaszán szabadult. Mindvégig ártatlannak érezte és vallotta magát.

Tyson régóta várt visszatérésére végül 1995. augusztus 19-én került sor az MGM Grand Garden Arénában, Las Vegasban. A zűrös összecsapás, amelyet Peter McNeeley ellen vívott, hamar véget ért. Ellenfele, bár vehemensen kezdett, már az első menetben kétszer padlóra került. A második padlózás után McNeely edzője beugrott a ringbe és jelezte a bírónak, hogy nem folytatják a kilátástalan küzdelmet.

1996 márciusában a WBC akkori bajnokával, Frank Brunóval állt szemben és győzött a 3. menetben TKO-val. Ezzel ismét a derekára csatolhatta a világbajnoki övet. Szeptemberben egy címegyesítő derbin az 1. menetben legázolta a WBA-bajnok Bruce Seldont, így már a három nagy világszervezet bajnoki címei közül kettőt újra birtokolt. Ezek után ahhoz, hogy megvédje a címét az 1. számú versenyzővel Lennox Lewisszal kellett volna bokszolnia, de Tyson lemondott a WBC címről, mintsem, hogy Lennox Lewisszal harcoljon.

1996 novemberében és 1997 júniusában is megmérkőzött Evander Holyfielddel, de mindkétszer vereséget szenved. Az első meccset TKO-val vesztette el a 11. menetben. A mérkőzésről a profibox.hu oldalon jelent meg szakkomentár: „Az első menetben Tyson rögtön a lényegre tér: tiszta erőből elkezdi támadni Holyfieldet, aki mindenki nagy meglepetésére visszatámad, sőt több jó kombinációja is tisztán betalál. Közben ő is kap tiszta találatokat. … Amint Tyson ütőtávba ér és elereszti a bombáit, Holyfield azonnal fog. Emiatt a menetek nagy része dulakodásból áll. A dulakodások között azonban mindkét oldalról váltakozva be-betalál egy-egy nagy ütés. A dulakodások alkalmával rengetegszer érintkezik az öklözők feje (Holyfield ezt már Bowe ellen is csinálta), nehéz megállapítani ilyenkor, hogy szándékos volt-e vagy sem, de tény, hogy rengeteg fejelésgyanús jelenet jellemzi a mérkőzést. A negyedik menetben Holyfield teljesen passzívvá válik. Rengeteget szabálytalankodik: fog, fejjel és vállal nekimegy ellenfele fejének. Tysonon kezdenek látszani az idegesség jelei … A bíró nem tesz semmit. A 6. menet ádáz küzdelmet hoz. Tyson egy kombináció után egyensúlyát veszti, és egy kesztyűjére mért ütésnél hanyatt esik a lendülettől. A bíró tévesen rászámol Tysonra, pedig nem ütéstől ment le, hanem a saját ütésének a lendületétől. A menet végén egy óriási adok-kapok van, melynek végén Tyson feje és szája vérezni kezd. Mike a bírónak magyaráz, mivel a sérülések nem ütéstől, hanem egy összefejelésből származnak. A 7. menetben is óriási a harc. Mike ismét szól a bírónak a szabálytalanságok miatt. A menet vége felé összefejelnek, és Tyson megszédül. Csak azért nem esik el, mert meg tud kapaszkodni ellenfelében. Fájdalmas arccal kitámolyog a kötelekhez, de utána folytatja a küzdelmet. A 8. és a 9. menet is nagy csatát hoz, azonban látszik, hogy Tyson fáradtabb, mint ellenfele. Egyre több tiszta ütést kap, és egyre kevesebb tiszta ütést tud bevinni. A 10. menet végén Holyfield megrendíti ellenfelét, és óriási ütészáport zúdít a bajnok fejére. Mike-ot a gong menti meg a kiütéstől, azonban olyan ütéseket kapott, hogy azt a szünetben nem lehet kipihenni. A 11. menetre még az előző menetben beszedett ütések hatása alatt jön ki, és néhány másodperccel a menet megkezdése után megint egy óriási ütészáport kap. A bíró leállítja a küzdelmet, és technikai KO-t hirdet."

Holyfield győzelmét beárnyékolta, hogy az összefejelés miatt Tyson a mérkőzés felét felszakadt, vérző szemöldökkel volt kénytelen végigbokszolni. Ezért a mérkőzés után a Tyson-csapat erősen bírálta a mérkőzés vezetőjét, hogy nem figyelmeztette Holyfieldet a fejeléseire, és nem vont le pontot tőle. A második ütközetük botrányba fulladt, amikor az addig remekül helytálló Tyson a 3. menetben a mérkőzés hevében egyszerűen kiharapott Holyfield füléből egy darabot, ezért diszkvalifikálták. Ő maga a következőképp emlékszik vissza az eseményekre: „Elkezdődött a mérkőzés, és jó formában éreztem magam. Magabiztos voltam. Nem ütöttem nagyokat csak bokszoltam. Aztán Holyfield lefejelt. Nyilvánvaló volt mindenkinek, aki odafigyelt, hogy Holyfield taktikája erre épül: kivárni, amíg ütést indítok, majd lehajtani a fejét és bumm. Tehát a fejelések nem véletlenek voltak, hanem a stratégiája részét képezték. A második menetben tovább romlott a helyzet. Eleresztettem néhány ütést, mire Holyfield megint előrehajolt és bumm! Felrepedt a szemöldököm. … Holyfield most már a sebemre utazott. Ököl helyett fejjel próbált eltalálni. Magasabb, mint én, mégis mit keresett a feje az enyémnél alacsonyabban? Egyre frusztráltabb lettem. A harmadik menetre már forrt bennem a harag. Bevittem Holyfieldnek két kemény ütést. A közönség belelkesedett. Érezték, hogy fordul a kocka. És akkor újra lefejelt. Megtántorodtam, egy pillanatra elveszítettem az eszméletemet, de a harag és az adrenalin magamhoz térített. Meg akartam ölni. Mindenki láthatta a nyilvánvaló fejeléseket. Elöntött a düh, fegyelmezetlen katonává váltam, aki elveszítette a hidegvérét. Beleharaptam a fülébe.”

Másfél év eltiltás után bokszolt újra, és bár mérkőzéseit még mindig kiütéssel nyerte, már nem volt a régi önmaga.

2000 júniusában Lou Savarese ellen bokszolt Glasgow-ban. A botrányairól elhíresült Tyson ezúttal is hozta a formáját. A mérkőzés első pillanatától kezdve nekirontott ellenfelének, és már a 15. másodpercben megrendítette. A kiegyenlítetlen küzdelemnek John Coyle mérkőzésvezető a 26. másodpercben véget akart vetni, amikor közéjük ugrott, de ezt az önkívületi állapotban lévő "Iron Mike" észre sem vette. Tovább ütötte immár a bírót is, a meccsnek így a 38. másodpercben lett vége. Ez volt a 3. leggyorsabb kiütése. Tyson később bocsánatot kért Coyle-tól.

Októberben Andrew Golotával mérkőzött, akit nem meglepő módon már az első menetben padlóra küldött. Lelkiekben feladva a mérkőzést Golota a 2. menet után a ringből egyenesen öltözőbe vonult. Golota azt állította az öltözőben, hogy Tyson többször fejelte őt, de a játékvezető nem figyelmeztette ezért. A meccs után Tyson pozitív drogtesztet produkált, ezért eredmény nélkülire (Non Contest) minősítették a találkozót.

Ekkorra került igazán hullámvölgybe, ami már inkább a ringen kívül zajlott. Folyamatos nőügyei, rendszeres botrányai az éjszakai életben anyagilag kimerítették és csődbe sodorták. Pedig saját bevallása szerint karrierje során több mint 300 millió dollárt bokszolt össze.

2002. június 8-án kapott még egy lehetőséget Lennox Lewistól – aki akkor már 3 világszervezet bajnoka volt –, hogy újra trónra kerüljön. Bár mindenki nagyon várta az összecsapást, Tyson ekkor már teljesen a kábítószerek rabja volt. „Hawaiira mentem edzőtáborozni. Ebből sejteni lehet, mennyire voltam motivált. Ott termett ugyanis a legjobb fű a világon. Szétszívtam az agyamat. Addigra már az sem érdekelt, hogy visszaszerezhetem a világbajnoki övemet. Elveszítettem a fonalat.”

Mindennek ellenére az első menetet még megnyerte Lewis ellen, aki a menet közepén még meg is tántorodott egy Tyson-balegyenestől, ám a második menettől szinte teljesen elkészült az erejével. „Tudtam, hogy nem vagyok olyan kondícióban, hogy bárkit is legyőzzek, főleg nem egy olyan kiváló képességekkel rendelkező bunyóst, mint Lennox. Az elmúlt öt évben mindössze tizenkilenc menetet bokszoltam. Az a sok kokain, pia, fű és dugás végül megtette a hatását.”

A 8. menetben KO-vereséget szenvedett, és elszálltak a világbajnoki remények.

2003-ban még learatta 23. első menetes kiütéses győzelmét Clifford Etienne ellen, de későbbi kiütéses vereségei, amelyekre már csupán a pénzszerzés miatt állt ki – Danny Williamstől (2004) és Kevin McBride-tól (2005) – pályafutása végét jelentették.

Stílusa

Mike Tyson a nehézsúlyban alacsonynak számított. A Trevor Berbick elleni mérkőzésen, 1986 novemberében 5 feet 11 ½ inch (kb. 181,5 cm ) magassággal jelent meg. Bár ez elég bizonytalan adat, mert mérkőzésenként „változott” a magassága. Például Buster Douglas ellen 1990 februárjában, a mérkőzés előtti hivatalos adatok szerint már csupán 5’10” (178 cm) magas volt, Orlin Norris ellen 1999-ben pedig újra 5' 11 ½’’-et adtak meg hivatalos adatként. Ám az ilyen anomáliáktól eltekintve is megállapítható, hogy általában nála magasabb ökölvívók ellen lépett szorítóba. A magasságbeli különbség időnként elérte a 16-18 centimétert is. Mivel ütőtávja lényegesen rövidebb volt ellenfelei ütőtávjánál, így távoli ütésekkel nem tudta volna sakkban tartani őket, ezért alacsony termetéből próbált előnyt kovácsolni magának, s ez meghatározta stílusát, így vált a közelharc mesterévé.

Ehhez mindenekelőtt rendkívüli ütőerőre, gyorsaságra és csiszolt technikára volt szüksége. Általában letámadta ellenfeleit. Leszegett fejjel, karfedezet mögött, lépett be ellenfele ütőtávja mögé, és villámgyors egyenesekkel, jobb és balhoroggal, testre és fejre mért ütésekkel fárasztotta őket. Angelo Dundee, a kor egyik legismertebb trénere, miután Tyson legyőzte Berbicket, így nyilatkozott: „Tyson olyan kombinációkat ütött, amilyeneket még sosem láttam. Teljesen megdöbbentett. Dolgoztam Alival, dolgoztam Sugar Ray Leonarddal, de Tyson háromütéses kombinációjához foghatót még sosem láttam. Ki látott már olyat, hogy valaki jobbal vesére üt, abból csinál egy jobbfelütést, majd egy balhorgot?"

Tyson népszerűsége és elismertsége mérkőzésről mérkőzésre növekedett. Michael Spinks elleni csatája előtt, amit mellesleg az évszázad mérkőzéseként harangoztak be, Füzesy Zoltán magyar szakíró hosszú cikkben elmélkedett a legnagyobb ütőerejű ökölvívókról. Írását a következő felütéssel kezdi: „Mike Tyson személyében a valaha élt egyik legnagyobb ütőerejű, félelmetes kiütési sorozattal büszkélkedhető versenyző ül a nehézsúlyú trónon.” Majd kicsit később így folytatja: „…a hátráló ellenfél ütései elől elbujkálva lopakodik előre és villámgyors »csapott« horgokat üt; aztán, ha az megrendült, hatalmas erejű horgokból és felütésekből álló sorozatokkal lefiniseli.” Tyson közeli ütései – fénykorában – szinte szemmel követhetetlenek voltak. De ő nem csak ütőgép volt. Kiváló reflexeinek és jó lábmunkájának köszönhetően látványosan tudott elhajolgatni az ütések elől, nem egyszer ellenfele derekáig lehajolva, ami időnként komikussá tette mérkőzéseit, és kivívta a közönség hangos ovációját.

Tyson nem volt szokványos ökölvívó. Nem „szépen bokszolt”, nem a pontokat akarta gyűjtögetni, hanem kiütni akarta ellenfeleit. Ez az agresszív mentalitás meglátszott a ringben és a ringen kívül is. Olyan hangulatot tudott teremteni, hogy az amerikai populáris kultúrának hamar részévé vált. Videójátékokban, dokumentumfilmekben tűnt fel, sőt már 29 évesen játékfilmet forgattak életéről.

Tehetségét senki nem vitatta, ám életmódja már keveseknek tetszett. Kicsapongásai, sportemberhez nem méltó, egészségtelen, hedonista életvitelt folytatott. „Egy gazdag, fiatal kölyök ostoba, önző életét éltem.” – vallja önéletrajzában. Mindez rányomta bélyegét pályafutására. A sok kihagyás, az alkohol- és drogfüggőség, a rendszertelen edzések idővel megfosztották rendkívüli képességeitől. Fokozatosan lelassult, elvesztette ruganyosságát. Utolsó négy-öt évében, bár időnként meg-megvillant, már csak árnyéka volt régi önmagának. Rajongóinak egyetlen vigasza, hogy pályafutása után hozzákezdett egy másik nagy küzdelemhez: függőségei elleni harcához.

Visszatérés 2020

Tyson 2020 tavaszán jelentette be, hogy visszatér a ringbe. Nem hivatalos mérkőzésről volt szó, csupán bemutató meccsről, melynek bevétele jótékonysági célokat szolgál. Több név is szóba került, a szurkolók természetesen egy Holyfield elleni összecsapást láttak volna legszívesebben, amire Evander nyitottnak mutatkozott, ám végül a több súlycsoportban is világbajnok, 51 éves Roy Jones Jr.-ra esett a választás. Tyson nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy a bemutató mérkőzés szabályai szerint vívják majd a mérkőzést, ami a hivatalostól eltérő szabályrendszerű. A felek a következőkben állapodtak meg: 8 menetes lesz, 10 helyett 12 unciás kesztyűkkel, nem lesz hivatalos végeredménye, és a bíró bármikor megszakíthatja, ha úgy ítéli meg, hogy veszélyessé válik a küzdelem. Felmerült az aktív sztárokkal történő mérkőzést lehetősége is, amire Tyson a következőt nyilatkozta: „Igazából én is szívesen kiállnék így ellenük, ha a pénz, amit megkeresünk, olyan emberekhez jutna el, akiknek erre most nagy szüksége van. Még egyszer, ezek bemutató mérkőzések lennének csupán, minden komoly ellentét nélkül. Engem már nem izgat, hogy új házat, autót vegyek magamnak, hogy nőim legyenek. Más célok mozgatnak.”

A november 28-án rendezett összecsapáson mindkét fél igyekezett felidézni régi önmagát. Tyson ment előre, mint egy buldózer és testre mért ütéseivel próbálta fárasztani ellenfelét, aki viszont biztonságos távolságot igyekezett tartani, és egy-egy váratlan ütéssel megrendíteni Tysont. A mérkőzésen Tyson tűnt fittebbnek és aktívabbnak, de nem sikerült döntő fölényt kialakítania. Így a 8 menetet követően a zsűri döntetlent hirdetett.

Edzése

Tyson egészen a börtönből való szabadulásáig nem súlyzózott. Kidolgozott izomzatát a calisthenics nevű gyakorlatokkal szerezte meg, ami a saját testsúllyal végzett edzések gyűjtőneve, tulajdonképpen erősítő tornagyakorlatokat jelent: húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámaszok különféle formái, speciális guggoló (squats) és vállerősítő gyakorlatok (shrugs), felülések. Mindezek mellett rengeteget futott, ugrókötelezett, árnyékbokszolt, és sparringolt. 50-60 órát edzett egy héten, napi átlag 8 órát. Ehhez jött még hozzá minden nap 1-2 óra elméleti tanulás.

A napi programja

Testi adottságai

Tyson látványosan kidolgozott izomzata fiatal korában sokak csodálatát kiváltotta. Edzéséről több kisfilm is készült. Testi adottságai közül elsősorban a rendkívül vastag és izmos nyaka volt feltűnő. Sajátos nyakerősítő edzést folytatott. Az alább közölt testméreteihez tudni érdemes, hogy angol nyelvű táblázatokon alapszanak, de azok nem mindig koherensek egymással. Tyson öklének körmérete például hol 30 cm, hol pedig 33 cm, mellkasa legtöbb helyen 114 cm, de van ahol 132 cm van megadva, hasonlóan a bicepsze általában 41–43 cm között változik, de van ahol 47 cm-t adnak meg, ill. ezeknek a méreteknek megfelelő inchet.

Magánélete

Tyson számára a világbajnoki cím megszerzése hatalmas ismertséget és dollármilliókat hozott. 20 évesen azonban nem tudott mit kezdeni a rászakadt gazdagsággal és rajongással. Képtelen volt ellenállni a kísértésnek: elkezdett éjszakai bárokba járni, call girlöket hívogatni. Szórta a pénzt. Mérkőzéseire is egyre kevésbé készült, ennek ellenére évekig nem talált legyőzőre. Magánéletében, de pályafutásában is fordulópontot jelentett, amikor egy Desiree Washington nevű nő, akivel Tyson egy éjszakát töltött Indianapolisban, feljelentette nemi erőszak vádjával, és anyagi kárpótlást követelt. Bár a vád elég átlátszó volt, Tysont – a Desireet szállító sofőr, és egy orvosi jelentés alapján, a védelmet támogató tanúk mellőzésével – 6 évre elítélték. '„Hadd ismételjem el itt, amit elmondtam a per előtt, a per során, az ítélet kihirdetésekor, a feltételes szabadlábra helyezésem előtti meghallgatáson, a szabadulásom után, és amit addig fogok mondogatni, amíg sírba nem tesznek. Nem erőszakoltam meg Desiree Washingtont. Ezt tudja ő is, Isten is tudja, és tettei következményeivel együtt kell élnie élete hátralévő részében.”

A börtönben valamelyest lenyugodott: a világirodalom klasszikusait, politikai gondolkodók írásait és a világvallások szent könyveit olvasta. Mindezek mellett kínaiul is tanult. Jó magaviselete miatt 3 év után feltételesen szabadlábra engedték. Szabadulását követően azonban folytatta önpusztító életét: ivászatok, drogozás, szerencsejáték. Nem egyszer keveredett utcai verekedésekbe, s ezáltal újra és újra összeütközésbe került a törvénnyel. Bár házas ember volt, szexfüggőségének sem tudott parancsolni: számolatlanul hívta házába, vagy szállodai szobájába a prostituáltakat, akiktől nemi betegségeit szerezte.

2007-ben úgy döntött, hogy abbahagyja a drogozást, és úgy általában szakít addigi életformájával. 2008-ban James Tobac rendezésében, Tyson címmel dokumentumfilm készült életéről. A film az alábbi vallomással fejeződik be. „A közelmúltban, amikor hagytam, hogy a drog és az alkohol uralkodjon rajtam, teljesen tiszteletlenül viselkedtem másokkal, nem uralkodtam magamon. Még saját magamat sem tiszteltem. Nem érdekeltek azok sem, akik közel álltak hozzám. Alig törődtem a gyerekeimmel. Az egyetlen dolog volt e két szenvedély, amiből erőt merítettem. Fokozatosan függővé váltam, depressziós lettem, és végül elvonóra kellett mennem, mert nagy űr volt a szívemben és nagy seb. Mindenem megvolt az életben, de egyik sem töltötte be az űrt, ami hiányzott az életemből. Tudod, ha meg is van mindened, de üres az életed, akkor mit sem ér. Így voltam én ezzel. Így hát más után kellett néznem. Egyszerűen csak látni szerettem volna, hogy felnőnek a gyerekeim, hogy befejezik az iskolát. Látni Mike Tysont az unokákkal. Kíváncsi voltam, milyen is lehet az. Jobbá akarok válni, nem szeretem már azt a személyt, aki valaha voltam. Egy őrült alak voltam. Kábítóztam, mérgeztem a szervezetem. Többé nem akarom csinálni. Én egy jóravaló ember akarok lenni, és tudom, hogy azzá válhatok.”

Egy Wonderland (Csodák földje) nevű rehabilitációs intézetbe vonult, ami pozitív hatást tett rá. Idővel képes volt rövidebb-hosszabb időre – hetekre, hónapokra, majd évekre – elhagyni a drogot és az alkoholt. Közben megrázó nyilatkozatokban tárta a nyilvánosság elé függőségét, az önmegtartóztatás nehézségeit, visszaeséseit.

2009-ben házasságra lépett Lákhia Spicerrel (Kiki Tyson), aki fontos támaszt jelent számára a függőségei elleni harcban.

Tysonnak különböző nőktől 8 gyermeke származott. Egyik kislánya, Exódus 4 éves korában balesetben meghalt. Jelenleg Las Vegasban él feleségével és két, Kikitől született gyermekével, Milánnal és Moroccóval, de a többi gyermekének is gondját viseli. Jelentős, 70 kilós túlsúlya miatt áttért a vegán étrendre, így lassan visszanyerte régi formáját. Egykori haragosaitól bocsánatot kért. Országos visszhangot váltott ki Evander Holyfielddel való kibékülése. Az eseményre Oprah Winfrey műsorában került sor. „Jó volt újra látni Evandert. Mindketten a gettóból indultunk és lettünk elismert bunyósok. Végre lehetőségem nyílt őszintén bocsánatot kérni tőle a nyilvánosság előtt, és remélhetőleg példát mutatni a fiataloknak azzal, hogy kibékültünk, hátha így abbahagyják egymás értelmetlen gyilkolászását.”

Önéletrajzában, amely 2013-ban jelent meg Undisputed Truth (Kendőzetlen igazság) címmel, igazi gettóstílusban mutatja be életének mélypontjait, őszintén vall hedonista, önpusztító egykori életstílusáról, és feltárja az abból való szabadulásának fájdalmas lépéseit. Könyvét a következő szavakkal zárja: „Őszinte szeretettel és hálával tartozom barátaimnak, családomnak és támogatóimnak… Külön köszönöm gyerekeimnek: Mikey-nak, Genának, Raynának, Amirnak, Miguelnek és Moroccónak. Mindent értetek teszek. Szeretlek Exodus Sierra Tyson. Te vagy az én örök angyalom. Nem telik el úgy nap, hogy ne gondolnék rád. A veled töltött négy év ezen a bolygón, életem legjobb időszaka volt. Sosem felejtelek el. És végül köszönöm az én drága feleségemnek, Kikinek, a feltétel nélküli szeretetedet és támogatásodat. Tudom, hogy nem mindig könnyű velem, de nagyon hálás vagyok mindenért, amit csinálsz. Szeretlek.”

Tyson mai személyiségére vet fényt Vastag Csaba, aki az USA-ban járva véletlenül egy szállodában lakott vele. A magyar énekes összehaverkodott a legendás bokszolóval, hazatérve pedig a következő szavakkal jellemezte: „Nagyon jófej, annak ellenére, hogy mindenki egy vadembernek tartja, nagyon alázatos és szerény, de olyan kisugárzással, ami kevés embernek van.”

Filmográfia

Film

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang Rendező
1999 Ilyen a boksz Play It to the Bone önmaga Ron Shelton
2001 Krokodil Dundee Los Angelesben Crocodile Dundee in Los Angeles önmaga Papucsek Vilmos Simon Wincer
2006 Rocky Balboa Rocky Balboa önmaga Sylvester Stallone
Horrorra akadva 4. Scary Movie 4 önmaga nem szólal meg David Zucker
2009 Másnaposok The Hangover önmaga Schneider Zoltán Todd Phillips
2011 Másnaposok 2. The Hangover Part II önmaga Schneider Zoltán Todd Phillips
2013 kiütés, AA kiütés Grudge Match önmaga (cameoszerep) Schneider Zoltán Peter Segal
Horrorra akadva 5. Scary Movie 5 önmaga nem szólal meg Malcolm D. Lee
2015 Törtetők Entourage önmaga Schneider Zoltán Doug Ellin
Ip Man – A védelmező Ip Man 3 Frank Bolla Róbert Wilson Yip
2017 kínai kapcsolat, AA kínai kapcsolat China Salesman Kabbah Schneider Zoltán Tan Bing
2018 Kickboxer: Megtorlás Kickboxer: Retaliation Briggs Schneider Zoltán Dimitri Logothetis
2019 Hamlet Pheroun Rick Raouf Abd El Aziz
A Madea Family Funeral Roy Tyler Perry
2022 bosszú ára, AA bosszú ára Vendetta Roach Schneider Zoltán Jared Cohn

Televízió

Vállalkozásai

Több vállalkozást is beindított:

Mindezek mellett önálló esteken lép fel, melyeken életéről beszél könnyed stílusban. Műsora olyan sikeres volt, hogy még a Broadway-en is többször előadta. Továbbá rendszeresen szerepel különféle akciófilmekben és vígjátékokban, melyeknek listáját honlapján közli.

Idézetek Mike Tysontól

Tysonnak számos gondolata kering szállóigeként. A tőle származó idézetek között azonban rendet kell tenni. Sok cikkíró ugyanis Tysont, a róla fiatalkorában kialakult előítéletekre ráerősítve, még mindig a rosszfiú-imidzsbe akarja beszorítani. Ennek alátámasztására idézik tőle fiatalkorában ellenfeleire tett trágár és sértő megjegyzéseit. A dolgot azonban árnyalja, hogy az ökölvívás világában a hangzatos beszólogatások egy-egy mérkőzés marketingjéhez szervesen hozzátartoznak, továbbá az idősödő Tyson legtöbb fiatalkori, másokat sértő, otromba megjegyzését megbánta, azoktól elhatárolja magát. Egy példa: a Pinklon Thomas elleni fellépése előtt durván megbántotta ellenfelét. Visszaemlékezésében viszont így ír: „Ma már borzasztóan szégyellem, hogy valaha efféléket mondtam egy felnőtt embernek.” „Amikor felidézem ezeket a sztorikat, alig bírom elhinni, micsoda tiszteletlen, tahó szörnyeteg voltam akkoriban.” Saját bevallása szerint sokat tanult a hibáiból, és ma már igyekszik más emberként élni. Az alább olvasható idézetek nagyjából időrendi sorrendben követik egymást.

Vallási nézetei

Gyermekkorától kezdve újra és újra találkozott a vallással, annak valamilyen formájával. Katolikus iskolába járt, időnként a templomba is, de az általa megismert papok visszás viselkedése miatt nem tudott azonosulni az egyházzal. A börtönben ismerkedett meg egy „kedves, nagyon szívélyes, hiperudvarias keresztény testvérrel” aki megdöbbentette őszinteségével és emberismeretével. Nagyobb hatással voltak rá a muzulmán tanítók, és lassan befogadta az iszlámot. Sajátos, egyéni értelmezésében keverednek a muzulmán hitrendszer tanai a jézusi gondolatokkal, mindebben az is közre játszik, hogy felesége keresztény:

Érdekességek

Apróságok Tyson fiatalkorából

Galambászat

Kisgyerekkorától kezdve vonzódott a galambokhoz. Szinte szürreális volt, hogy a bandázások, betörések, verekedések után stresszoldásként az ifjú Tyson galambjaihoz vonult vissza. Sok pénzt költött rájuk. A galambok iránti szeretete később sem csökkent. Világbajnokként is gyűjtötte a galambokkal kapcsolatos folyóiratokat.

Telefonbeszélgetés Alival

Miután 1980 októberében Muhammad Ali vereséget szenvedett Larry Holmestól, Cus D’Amato nagyon dühös lett. Másnap felhívta Alit telefonon és leszidta: – Hogy engedhetted meg, hogy ez a csavargó legyőzzön!? Miután kidühöngte magát, csendesebbre fogva témát váltott: – Muhammad, itt van velem egy fekete srác. Ő lesz a nehézsúlyú világbajnok. Mike Tyson a neve. Beszélj vele kérlek. Azzal átadta a kagylót Tysonnak, aki rögtön bele is szólt: – Sajnálom, ami veled történt. Ali erre így válaszolt: – Beteg voltam kölyök, de ha meggyógyulok, visszatérek és legyőzöm Holmest. Mire Mike: – Ne aggódj, bajnok. Ha nagy leszek, elintézem neked.

Tyson szórja a pénzt

Rock Newman bokszmenedzser mesélte, hogy a Tyson–Biggs-csata napján egy Atlantic City-beli Gucci-üzlet előtt sétált. Az üzlet be volt zárva, de bent 12 fiatal lelkesen vásárolt. Newman megkérdezte a boltost, hogy mi folyik itt? – Ezek az emberek mind Mike Tyson vendégei. Vehetnek, amit akarnak. Mindent Tyson fizet.

Különös vádirat

Los Angelesben egy koncert után beszélgetésbe elegyedett egy nővel. Rámenősségére jellemző, hogy ott helyben meg szerette volna csókolni. Ekkor lépett oda a parkolóőr, és megkérdezte a nőtől, hogy minden rendben van-e? Tyson ezen annyira dühbe gurult, hogy ott helyben felpofozta az őrt, aki viszonzásként feljelentette Tysont. A dolog érdekessége, hogy a bíróság Tyson ellen a következő vádat fogalmazta meg: halálos fegyverrel (kéz) történő garázdaság. Végül 105.000 dollár kártérítésért cserébe elejtették a vádat.

Tiszteletbeli doktori cím Tysonnak

1989 áprilisában, pályája csúcsán adományozta neki a Central State University (Ohio) a Doctorate of Human Letters fokozatot. Ez a magyarra nehezen lefordítható elnevezés egy olyan tiszteletbeli doktori fokozatnak a neve, amelyet nem tudományos területen elért eredményért adományoznak, hanem valami olyan tevékenységért, ami rendkívüli teljesítményt feltételez az adományozott részéről, és ez az eredmény előremutató, példaadó, kitartásra ösztönző. „Mike bizonyítja, hogy a kemény munka és az eltökéltség képes az embert átlendíteni a nehézségeken.” – mondta Arthur Thomas, az egyetem igazgatója. Mikor Tyson is szóhoz jutott, megpillantva az oklevélátadási ceremóniára összegyűlt egyetemista lányokat így szólt: „Nem tudom miféle doktor vagyok, de ahogy elnézem itt ezt a sok gyönyörű lányt, leginkább nőgyógyász szeretnék lenni.” Később így emlékezett erre a mondatára: „Mondhattam volna valami felemelőt is, ehelyett ... minden felmenőmre szégyent hoztam azon a napon.”

Edzés a börtönben

Mikor börtönben volt nem volt lehetősége futni, ezért órákon át helyben futott a szűk cellájában, aminek csodájára jártak a börtönőrök.

Életfilozófia

Ezt az idézetet tette a falra, amikor edzőtáborba ment: „Selejt ember vagy, ha nem bírod a szerencsétlenséget”

Kagylós étrend

Amikor a Tucker-meccsre készült, minden vacsorára 36 kagylót evett.

Amikor a felesége dühöng

Egyszer megkérdezték Tysont, hogy mit csinál Robin (az első felesége), ha mérges. Tyson szelíden felelte: – Robin tudja, ha fejbe rúg, nem fáj, így máshol rúg belém.

Tyson, Holyfield és a visszaadott fül

Tyson és Holyfield 2. csatája az ökölvívás történetének egyik kuriózuma. Ki tudja milyen véget ért volna a két klasszis bunyója, ha Tyson, a fejelések miatti dühében, nem harapja le ellenfele fülének egy darabját. Bár a két bunyóst fiatalon baráti szálak fűzték egymáshoz, ettől kezdve a gyűlölet határozta meg kettejük viszonyát. 12 évvel később azonban kibékültek. Tyson bocsánatot kért. Ezután több show-műsorban, sőt egy reklámfilmben is szerepeltek együtt. Egy cipőgyártó cég kampányfilmjének egyik jelenetében Tyson becsönget Holyfieldhez, bocsánatot kér tőle, és átnyújt neki egy dobozkát, amiből Holyfield csodálkozva veszi ki saját fülének darabját. Tyson elmondja, hogy formaldehidben őrizte meg. Evander mosolyogni kezd, és egy hatalmas öleléssel zárul kettejük jelenete.

Holyfield egyébként azóta többször kifejezte nagyrabecsülését Tyson irányába: „Mindig mondom, hogy Mike talán több embert tud megváltoztatni, mint bárki más, mert az emberek csak ránéznek és azt mondják: „Ha Mike meg tudott változni, én is meg tudok.”

Kapcsolata Lennox Lewisszal

Kevesen gondolnák, hogy a két ökölvívó nem csak egyszer küzdött meg egymással. Amatőrként többször is összecsaptak az edzőteremben. A két akkor még tinédzserbokszoló baráti kapcsolatot alakított ki. Lewis így emlékszik kettejük csatáira: „1983-ban még amatőrként ismertem meg. Edzőm talált rá egy kis New York-i tornateremben. Az első edzésen láttam, olyan volt, mint egy ketrecbe zárt oroszlán. Már akkor az volt a célja, hogy kiüssön. Muhammad Ali mozgásából kiindulva én is körbe-körbe táncoltam előle. Négy kellemes napot töltöttünk együtt, ezalatt egyszer sem tudott kiütni. Az ütéseitől feldagadt a szám, cserébe az én csapásaimtól meg az ő ajka repedt fel.”

Később elváltak útjaik. 2002-ben találkoztak újra, de akkor Tyson már leszállóágban volt, a drog és az alkohol uralta. A régi barátság emléke is elhalványult. Lewis viszont pályája csúcsán, kiváló kondícióban volt. A mentális problémákkal küzdő Tyson a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón bedrogozva durván belekötött Lewisba, ami már messze túlment az ilyenkor szokásos kötözködésen. Hatalmas verekedés tört ki, óriási volt a botrány. Mindketten a földre kerültek, Tyson ekkor beleharapott Lewis combjába. Alig lehetett őket szétválasztani. Az igazi meccset végül Lewis nyerte kiütéssel. Ám Tysonnak jót tett a vereség, még a ringben kibékült Lewisszal. Alighogy felkelt a padlóról, jelezte, hogy oda szeretne menni az ünnepelt ellenfeléhez, gratulált neki, megölelték egymást, majd közösen adtak rögtönzött riportot Jim Graynek. Nyoma sem volt köztük a pár nappal korábbi viszálynak. Tyson gratulációja után Lewis igazi úriemberként viselkedett, elismerve Tysont a következőket nyilatkozta: „Mike 19 évesen volt érett. Akkor nem volt senki, aki az útjába állhatott volna. Én meg olyan vagyok, mint a jó bor. Később értem meg.” (Lewis 1 évvel idősebb Tysonnál) Mike ezután kifejezte tiszteletét és baráti szándékát Lewis felé. Kapcsolatuk azóta újra jónak mondható.

Kapcsolata Vitalij Klicskóval

Tyson 2005 szeptemberében járt Kijevben, ahol Vitalij Klicsko, a nehézsúly akkori vitathatatlan világbajnoka (később polgármestere) személyesen vezette végig a városon. A fogadtatás szívélyes volt. Tyson a látogatás után így nyilatkozott Vitalijról: „Nagyon jó házigazda volt, egész Kijevet megmutatta. Kivételes egyéniségnek tartom őt, olyannak, amilyennel ritkán találkozol a boksz világában. Hidd el nekem, annyira csodálatos, mikor egy nehézsúlyú világbajnok ennyire barátságosan bánik egy másik bajnokkal… Ezek az emberek intelligensek és műveltek, még akkor is az érdeklődés középpontjában maradnak, amikor abbahagyják az aktív ökölvívást.” Tysonnak megmaradt az emlékezetében az ukrán kirándulás. Tíz évvel később, amikor egy New York-i filmfesztiválon orosz újságírók szerettek volna vele riportot készíteni, csak ennyit kiáltott nekik: Kifelé Ukrajnából!

Róla szóló könyvek magyarul

Róla szóló filmek magyarul

Jegyzetek

 1. a b (2018. augusztus 21.) „Mike Tyson” (angol nyelven). Wikipedia.  
 2. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 19-44. o. o.
 3. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 42. o.
 4. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 48. o.
 5. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 105-107. o.
 6. (2018. július 15.) „Kevin Rooney” (angol nyelven). Wikipedia.  
 7. a b c (2018. augusztus 17.) „Mike Tyson” (angol nyelven). Wikipedia.  
 8. a b Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 9. o.
 9. (2017. december 28.) „Mike Tyson vs. Peter McNeeley” (angol nyelven). Wikipedia.  
 10. (2018. augusztus 19.) „Mike Tyson vs. Frank Bruno” (angol nyelven). Wikipedia.  
 11. „Iron” Mike Tyson
 12. kolyu91 (2013. január 19.). „46.Mike Tyson – Evander Holyfield 1”.  
 13. Tyson camp objects to Halpern as referee. www.canoe.ca. . (Hozzáférés: 2018. augusztus 22.)
 14. SHOWTIME Sports (2016. január 26.). „Holyfield vs. Tyson II: Round 3 DQ | SHOWTIME CHAMPIONSHIP BOXING 30th Anniversary”.  
 15. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 309. o.
 16. Rayman5za (2007. december 21.). „Mike Tyson v Lou Savarese”.  
 17. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 382. o.
 18. Mike Tyson vs Lennox Lewis (2002-06-08) 9:30-nál
 19. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 385. o.
 20. József Varga (2015. április 27.). „Acélököl 1995 Teljes film magyar !!!!”.  
 21. Füzesy Zoltán: A jövő bajnoka?”. Képes 7. 1986. szeptember 6. 61. o..  
 22. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. Bp., Szenzár, 2018. 61-62. o. 
 23. Mike Tyson "Perfect Fighter" Highlights knockouts
 24. Mike Tyson. Kendőzetlen igazság Bp. Helikon K., 2018. 122. o. 
 25. Füzesy Zoltán: Ki a legerősebb? Magyar Ifjúság 1988. június 24. 46. o.
 26. Az ökölvívók technikai felkészítése
 27. Mike Tyson training and knockouts
 28. Mike Tyson – In popular culture – wikipedia.com
 29. MIKE TYSON, the evolution in video games
 30. Mike Tyson: Beyond the Glory
 31. Full documentary about Mike Tyson
 32. Acélököl
 33. Mike Tyson. Kendőzetlen igazság. Bp., Helikon K., 2018. 132. o. 
 34. Tyson
 35. Tyson új viadala
 36. MIKE TYSON VISSZATÉRT, ELKÉPESZTŐ FORMÁBAN A LEGENDÁS BOKSZOLÓ
 37. Evander Holyfield Wants To Fight Mike Tyson In Exhibition For Charity
 38. Tyson félmeztelenre vetkőzve mutatta meg, hogy 45 kilót fogyott
 39. Mike Tyson mai sztárokkal is szívesen bokszolna
 40. Boksz: dulakodtak egy „jót”, a rossz hír, hogy Tyson és Jones is folytatná...
 41. a b MIKE TYSON WORKOUT, THE TRAINING ROUTINE OF THE BADDEST MAN TO EVER LIVE
 42. Is it true that Mike Tyson didn't lift weights?
 43. Mike Tyson training compilation
 44. Mike Tyson Training
 45. MIKE TYSON – EXTREME NECK TRAINING (How to Get a 20.5 Inch Neck)
 46. Mike Tyson – Strong "Iron" Neck
 47. Mike Tyson Measurements. .
 48. What was Mike Tyson's body stats in his prime?
 49. Tyson öt menetet enged Lewisnak. .
 50. Mike Tyson Height Weight Body Statistics
 51. There’s actually some good evidence about the Monster being Mike Tyson
 52. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 226-247. o.
 53. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 264-265. o.
 54. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 449. o.
 55. Tyson (2008) feliratos (magyar nyelven). Videa. (Hozzáférés: 2018. augusztus 21.) 1:21:57 min
 56. Global Conversation (2014. október 15.). „Mike Tyson: Más ember lettem”.  
 57. JessicaLatestNews (2013. augusztus 30.). „Mike Tyson: When I'm drunk, I'm not 'the same guy'”.  
 58. EOTMTV (2013. augusztus 26.). „Mike Tyson: On the Verge of Dying from Alcoholism”.  
 59. Graham Bensinger (2016. március 3.). „Mike Tyson: Overcoming drug addiction”.  
 60. (2018. augusztus 20.) „Mike Tyson” (angol nyelven). Wikipedia.  
 61. Gabriella, Pákozdi. „Mike Tyson karjai közt halt meg 4 éves kislánya”, 2009. május 27. (Hozzáférés: 2018. augusztus 19.) (magyar nyelvű) 
 62. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 489-491. o.
 63. OWN (2016. június 27.). „Remembering Mike Tyson's Apology to Evander Holyfield | The Oprah Winfrey Show | OWN”.  
 64. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 491. o.
 65. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 535-536. o
 66. Vastag Csaba Magyarországra hozná Mike Tysont”, Blikk.hu, 2016. január 21. (Hozzáférés: 2018. szeptember 23.) (hu-HU nyelvű) 
 67. Mike Tyson – munkásság – ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis
 68. a b Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 539. o.
 69. Home – Mike Tyson (amerikai angol nyelven). Mike Tyson. (Hozzáférés: 2018. augusztus 19.)
 70. Mike Tyson Cares Giving Kids a Fighting Chance (amerikai angol nyelven). www.miketysoncares.org. . (Hozzáférés: 2018. augusztus 22.)
 71. MTI. „Ökölvívás: Mike Tyson promóterként tér vissza – NSO”, NSO.hu, 2013. július 21. (Hozzáférés: 2018. augusztus 26.) (hu-HU nyelvű) 
 72. (2018. június 7.) „Iron Mike Productions” (angol nyelven). Wikipedia.  
 73. Tyson Holistic | (amerikai angol nyelven). tysonholistic.com. . (Hozzáférés: 2018. augusztus 21.)
 74. Eszter, Horváth. „Orvosi marihuána: ezeken a betegségeken segít – A legsúlyosabb esetekben is használják Amerikában”, 2015. május 5. (Hozzáférés: 2018. augusztus 21.) (magyar nyelvű) 
 75. Ordell 2019-03-06, Nichole: Orvosi marihuána: mi ez és miért jó?. Napidoktor, 2016. július 1. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
 76. Marihuána-ültetvényt alapít Mike Tyson. 168ora.hu. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
 77. Trock, Gary: Mike Tyson Starting Marijuana Empire, Breaks Ground On 'Tyson Ranch' (amerikai angol nyelven). The Blast, 2018. január 1. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
 78. Mike Tyson: Undisputed Truth: Theater Review”, The Hollywood Reporter (Hozzáférés: 2018. augusztus 22.) (angol nyelvű) 
 79. Mike Tyson Vitathatatlan igazság 2013 (magyar nyelven). Videa. . (Hozzáférés: 2018. augusztus 19.)
 80. The Voice – Mike Tyson”, Mike Tyson. (Hozzáférés: 2018. augusztus 21.) (amerikai angol nyelvű) 
 81. Vitathatatlan igazság 139. o. 
 82. a b Vitathatatlan igazság 148. o. 
 83. Más ember lettem
 84. "Szeretem megütni az embereket. Tényleg szeretem…” – Tyson Maradonával találkozik. .
 85. uo.. .
 86. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. Bp., Szenzár, 2018. 92. o. 
 87. Vitathatatlan igazság 292. o. 
 88. The 14 greatest Mike Tyson quotes of all time
 89. Top 30 Greatest Mike Tyson Quotes
 90. a b Interjú Mike Tysonnal
 91. Vitathatatlan igazság 313. o. 
 92. Citatum
 93. a b Citatum
 94. a b c d Euronews Mike Tyson: Más ember lettem
 95. Vitathatatlan igazság 279. o. 
 96. Mike Tyson:. Kendőzetlen igazság. Bp., Szenzár, 2018. 452. o. 
 97. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 494. o.
 98. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 252. o.
 99. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 498. o.
 100. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. (Fordította.: Illés Róbert) Bp., Helikon K., 2018. 494-498. o.
 101. Interjú Mike Tyssonnal
 102. 18 Interesting Facts About Mike Tyson
 103. Tyson új viadala (dokumentumfilm)
 104. Mike Tyson: Kendőzetlen igazság. Bp., Szenzár, 2018. 59. o. 
 105. Phil Berger: Véres korszak (idézi a Kurír 1990. okt. 5. 14. o. – délelőtti szám)
 106. Phil Berger: Véres korszak (idézi a Kurír 1990. okt. 5. 14. o. – délelőtti szám)
 107. IN BRIEF : Honorary Degree Delights Tyson
 108. SPORTS PEOPLE: BOXING; A Doctorate for Tyson
 109. Mike Tyson:. Kendőzetlen igazság. Bp., Szenzár, 2018. 450. o. 
 110. Mike Tyson. Kendőzetlen igazság. Bp., Szenzár, 2018. 275-276. o. 
 111. Phil Berger: Véres korszak (idézi a Kurír 1990. okt. 5. 14. o. – délelőtti szám)
 112. Phil Berger: Véres korszak (idézi a Kurír 1990. okt. 5. 14. o. – délelőtti szám)
 113. Phil Berger: Véres korszak (idézi a Kurír 1990. okt. 5. 14. o. – délutáni szám)
 114. Best Sports Commercial Ever – Tyson returns Holyfield's ear & more...
 115. Holyfield: „Én voltam a jó, Tyson a gonosz” (profibox)
 116. Tyson öt menetet enged Lewisnak (origo). .
 117. MASSIVE BRAWL Remembering the Mike Tyson and Lennox Lewis boxing press conference brawl as Deontay Wilder and Tyson Fury square up (TalkSport)
 118. Mike Tyson vs Lennox Lewis 35:40 (youtube)
 119. On his way to Moscow Mike Tyson visits Kiev. .
 120. Mike Tyson interjú
 121. ”Get out of Ukraine!” – Mike Tyson to Russian reporters

További információk