Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Alapítva1925
HelyMagyarország, Budapest
Korábbi neveiMagyar Királyi Testnevelési Főiskola,
Magyar Testnevelési Főiskola,
Magyar Testnevelési Egyetem,
Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar,
Testnevelési Egyetem
MottóSzellemet, erkölcsöt, erőt egyesíts!
Típusegyetem
RektorSterbenz Tamás (2021–)
Elérhetőség
Cím1123 Budapest, Alkotás u. 44.
Postacím1525 Pf. 69.
Elhelyezkedése
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (Budapest) Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 34″, k. h. 19° 01′ 32″47.492777777778, 19.02555555555647.492778°N 19.025556°EKoordináták: é. sz. 47° 29′ 34″, k. h. 19° 01′ 32″47.492777777778, 19.02555555555647.492778°N 19.025556°E
Térkép
A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem témájú médiaállományokat.

Az egykori Magyar Királyi Testnevelési Főiskola a magyar sportképzés központi intézménye a megalakulása óta. Sportági oktatói a magyar szakemberek legnagyobb neveit soroltatják fel, akik leggyakrabban a nemzetközi sportélet alakítói is saját területükön. Az egyetem könyvtára és levéltára a hazai egyetlen testnevelési és sporttudományi szakkönyvtáraként feladatának tekinti a magyar testnevelés és sport szakembereinek, szervezeteinek, testületeinek és intézményeinek szakirodalmi információkkal való támogatását, valamint a hazai sporttudomány, testnevelés és sportfelsőoktatás dokumentumainak gyűjtését és megőrzését, így nyújtva biztos alapot az egyetem folyó kutatásoknak. Bár az egyetem neve többször változott, továbbra is a TF rövidítés határozza meg az egyetemet.

Az alapító szobra

Az intézmény célja

Az intézmény kezdeti fő célja a testnevelőtanár képzés volt, ami későbbiekben edzőképzéssel bővült. Később a testnevelés és a sport világa erőteljes fejlődésének következtében új tanszékek alakultak, új tantárgyak kerültek be a képzési programba, és egyre nagyobb hangsúly helyeződött a tudományos kutatómunkára.

Az egyetem állami feladatként ellátott alaptevékenysége

Az egyetem feladatai

A megalapított akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzés, főiskolai és egyetemi szintű alap- és mesterképzés, főiskolai és egyetemi szintű szakirányú továbbképzés, doktori (PhD) képzés.

Az egyetem elhelyezkedése

Az egyetem campusa Budapesten, a 12. kerületben Budán található, mely magába foglalja az Alkotás utca 42-48-ig terjedő központi részét, és a Csörsz utcában található Dr. Koltai Jenő Sportközpont is.

A vízi táborok elengedhetetlen színhelyeként kellemes helyen, a Duna partján található az egyetem római-parti vízitelepe.

Továbbá a Velencei-tónál található az egyetem sporthotele, a Sport Hotel Velence, mely többek között táborok és edzőtáborok helyszínéül szolgál.

Intézetek és tanszékek

Gazdaság és Társadalomtudományi Intézet

Sportági Intézet

Sport- és Egészségtudományi Intézet

Tanárképző Intézet

Sportszaknyelvi Lektorátus

Kapcsolódó egységek

Képzések

Alapképzések

Mesterképzések

Osztatlan képzés

Szakirányú továbbképzések

Továbbképzések

A Sportvizsgaközpont középfokú szakképzései

Szenátusi ülés és diplomaosztó, 2022

Az intézmény vezetői

Díjak, kitüntetések

A TF története

A Nemzeti Torna Egylet alapítói (1866) A 120 éves évforduló emléktáblája

Az intézményt Klebelsberg Kuno kultuszminiszter fáradozása nyomán 1925-ben Magyar Királyi Testnevelési Főiskola néven nyitották meg, majd 1945-től Magyar Testnevelési Főiskola néven működött tovább. 1975-ben az ún. tudományegyetemek csoportjába sorolták, így egyetemi rangú intézménnyé vált, 1989-től a Magyar Testnevelési Egyetem elnevezést viselte. 2000 januárjától a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karaként működött. 2014. szeptember elsejével a Testnevelési és Sporttudományi Kar kivált a Semmelweis Egyetemből és önálló intézményként, Testnevelési Egyetem néven működik tovább.

Az egyetem 2003-ban a Semmelweis Egyetem égisze alatt elnyerte a Magyar Örökség Díjat.

Megjelenés

Konferencia

Az egyetem egyik legnívósabb programsorozata a Sport és Innováció Konferencia, ahol 2 napon keresztül a sporttudomány legújabb kihívásairól hallgathatnak előadásokat az érdeklődők.

Írott sajtó

Kalokagathia – Az egyetem mára megszűnt, nagy múltú lapja

TF Mag – A Klebelsberg Kuno Szakkollégium volt lapja

Testnevelés, Sport, Tudomány – Az egyetem tudományos folyóirata

Hallgatói élet

A TF műhely célja az, hogy megtalálja, kiválassza, összefogja és támogassa azon jelenlegi, illetve már végzett tehetséges TF-es hallgatók tevékenységét, akik tanulmányaik mellett és azon kívül különböző művészeti tevékenységben vesznek részt magas színvonalon. A fiataloknak megnyilvánulási, fellépési lehetőséget, maximális erkölcsi és – lehetőségek szerint – anyagi támogatást is kíván nyújtani.

Az Alumni, Karrier és Speciális Hallgatói Szolgáltatások Iroda (AKSI) küldetése, hogy közelebb hozza a nagy tudással, tapasztalattal felvértezett, a tudományos, szakmai és közéleti eredményekkel, elismertséggel rendelkező alumnusokat a jelenlegi egyetemi polgárokhoz. Karriercentrumával, rendezvényeivel és a speciális hallgatói szolgáltatásokkal segítik az egykori és mostani TF-esek közötti tapasztalatcserét, ötletmegvalósítást, a test- és mozgáskultúra értékeinek megjelenítését.

A Kerezsi Endre Kollégiumba minden TF-es hallgató jelentkezhet. A kollégiumi felvétel pontrendszer alapján kialakított rangsor szerint történik. A kollégiumi szobaválasztásnak is a teljesítményrangsor az alapja. Azok választhatnak előbb szobát és szobatársat, akik a rangsorban magasabb helyen vannak, illetve amely együtt lakni szándékozó párnak vagy diákcsoportnak magasabb az együttes pontszáma.

A Klebelsberg Kuno Szakkollégium azzal a céllal jött létre, hogy saját szakmai program kidolgozásával segítse a kiemelkedő képességű hallgatók tehetséggondozását, közéleti szerepvállalását, az értelmiségi feladatokra történő felkészülés tárgyi és személyi feltételeinek megteremtését, a társadalmi problémákra érzékeny, szakmailag igényes értelmiség nevelését. E cél érdekében kurzusokat, előadásokat, konferenciákat, vitákat, tanulmányutakat szervez és biztosítja a széleskörű szakmai ismeretek megszerzésének lehetőségét a hallgatók számára.

Az egyetem főbb partnerei

A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének címere

Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete (MTTOE)

Magyar Edzők Társasága (MET)

Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS)

Magyar Sportújságírók Társasága (MSÚSZ)

Magyar Olimpiai és Sportmúzeum (Wikipedia lap)

Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT)

Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház – OSEI)

Mozgásgyógyszer

Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos Egyesület (GYGYOE)

Magyar Sportmenedzsment Társaság (MST)

Hallgatói eredmények

Az alapítás évétől (2007-ig) a TF-en több mint 80 magyar olimpiai bajnok szerzett diplomát, ez a megújult edzőképzésnek köszönhetően azóta tovább nőtt. Rajtuk kívül világ- és Európa-bajnokok egész sora járt oda vagy koptatja ma is a TF padjait.

A Sporttudományok Doktori Iskolájában a magyar olimpiai bajnokok közül elsőként Kovács Ágnes szerzett doktori címet.

Jegyzetek

 1. a b c Bemutatkozás, történet. (Hozzáférés: 2022. április 6.)
 2. Bemutatkozás, történet. (Hozzáférés: 2022. április 6.)
 3. Doktori iskola. (Hozzáférés: 2022. szeptember 16.)
 4. Egyetemi tanári kinevezést kapott három TF-es oktató” 
 5. Kinevezték Sterbenz Tamást a TE rektorává. TF. (Hozzáférés: 2021. szeptember 28.)
 6. Orbán kedden dönt a leégett TF-csarnokról - Origó, 2015.10.15.
 7. Porig égett a sportcsarnok - Index.hu, 2015.10.15.
 8. https://tf.hu/hirek/2984-mocsai-lajos-kezd-hatni-a-mozgasgyogyszer
 9. https://tf.hu/hirek/3003-mocsai-lajos-regi-almunk-valt-valora-az-uj-kepzesekkel
 10. Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete. (Hozzáférés: 2021. július 1.)
 11. Magyar Edzők Társasága kiemelt parner
 12. Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség
 13. Magyar Sportújságírók Társasága
 14. Gyógytestnevelés a Gyermekekért Országos Egyesület. (Hozzáférés: 2021. március 28.)
 15. Magyar Sportmenedzsment Társaság. (Hozzáférés: 2021. március 29.)
 16. Kovács Ágnes lett az első, aki doktori címet szerzett a TE Sporttudományok Doktori Iskolájában. Telex. (Hozzáférés: 2021. október 9.)
 17. PhD fokozatot szerzett Kovács Ágnes. TF. . (Hozzáférés: 2021. október 10.)

Források