Magyar Rádió Gyermekkórusa

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés
Magyar Rádió Gyermekkórusa
A Gyermekkórus az MTVA studióban, 2012. december 16.
A Gyermekkórus az MTVA studióban, 2012. december 16.
Információk
Alapítva1954
A Magyar Rádió Gyermekkórusa weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Rádió Gyermekkórusa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Magyar Rádió Gyermekkórusa a Magyar Rádió zenei együttesei közül a legfiatalabbakból, 10–16 éves diákokból áll. 1954-ben alakult.

Története

A kórus alapítói Botka Valéria és Csányi László, akik 1954 és 1985 között irányították a kórus munkáját. 1985-ben a feladatokat egy karnagy-hármas vette át: Reményi János Liszt-díjas az együttes művészeti vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella a karnagyok. 1995 óta a gyermekkórus művészeti vezetője Thész Gabriella; karnagytársa 1997-től 2009-ig Nemes László Norbert volt. Thész Gabriella nyugdíjba vonulása után, 2012-től a kórus vezető karnagya Dr. Matos László, társkarnagya Kabdebó Sándor lett. 2018-tól Walter Judit vette át a kórus irányítását. 2019 februárjától Dinyés Soma lett a karvezető, Walter Judit azóta a betanítókarnagy szerepét töltötte be a kórus életében.Később, 2023 augusztusától Szűcs Magdalénát választották a felnőttek és a gyerekek, így ő lett a másodkarnagy.

A kórus Európa csaknem valamennyi országában fellépett, többször az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában és Taiwanon is járt. 1999 augusztusában a Salzburgi Ünnepi Játékokon, majd szeptemberében Gentben, a Flamand Fesztiválon bemutatták Philip Glass Korálszimfóniáját Dennis Russel Davies vezényletével. 2003 decemberében olaszországi karácsonyi turnéra indultak. 2004 áprilisában Firenzében jártak, majd májusában Stuttgartban vendégszerepelnek. 2004. június 25-én Rómában közreműködnek, Berio Ofanim című kompozícióját előadva. 2008-ban Milánóban, majd Ausztriában, 2009-ben pedig az oroszországi Szentpéterváron jártak. 2018 májusában Erdélyben turnézott, 2019-ben Csehországba és Szlovákiába is eljutott a kórus.

Ismert előadóművészek, akik korábban a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagjai voltak

Felvételi

A gyerekek hatéves korukban felvételizhetnek a kórusba. A több részből álló felvételin a zenei tudásuk és tehetségük mellett figyelembe veszik azt is, hogy a jelöltek milyen érettek, milyen a ritmusérzékük és állóképességük. A kórusba felvett gyerekek valamennyien a budapesti Kodály Zoltán Ének-Zenei általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézménybe járnak. Az iskolában a tanrendjük eltér az ismert órarendtől, követi a kórus rendhagyó időbeosztását, de a tantárgyi követelményeket természetesen teljesíteniük kell. Az iskolában emelt szintű ének-zeneoktatásban részesülnek, heti 3–4 énekórával, kötelező hangszertanulással. Ehhez adódik hozzá heti kb. nyolc óra énekkari próba – olykor hétvégén is –, valamint a szereplések.

Diszkográfia

Díjai, elismerései

Magyar Rádió Gyermekkórusát és vezetőit – magas színvonalú művészi munkájuk elismeréseképpen – 2005-ben Bartók–Pásztory-díjjal tüntették ki. 2010-ben a Magyar Rádió Gyermekkórusát a három Prima díjas egyikeként Prima Primissima díjra jelölték a Magyar Zeneművészet kategóriában.

Források

  1. Walter Judit lesz a Magyar Rádió Gyermekkórusának új karnagya
  2. Dinyés Soma veszi át a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetését. Papageno, 2018. december 7. (Hozzáférés: 2020. június 16.)
  3. Szűcs Magdaléna
  4. 'Magyar Rádió Gyermekkórusa'. kodaly-bp.sulinet.hu. . (Hozzáférés: 2010. október 6.)
  5. 'MEGVÁLASZTOTTÁK A 2010. ÉV „PRÍMÁIT”'. primaprimissima.hu. . (Hozzáférés: 2010. október 6.)

További információk