Mártonvölgyi László

Mártonvölgyi László
Sírja Nyitrán
Sírja Nyitrán
Született1910. november 5.
Turócszentmárton
Elhunyt1984. november 11. (74 évesen)
Nyitra
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásairodalomkritikus,
helytörténész,
szerkesztő
A Wikimédia Commons tartalmaz Mártonvölgyi László témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mártonvölgyi László (Martinček; Turócszentmárton, 1910. november 5.Nyitra, 1984. november 11.) irodalomkritikus, helytörténész, szerkesztő.

Élete

Apja Martincsek Károly (1880-1954).

Elemi és középiskoláit Nyitrán, Pápán és Ipolyságon végezte. 1933-ban a Comenius Egyetemen jogot végzett, majd ügyvédként tevékenykedett Nyitrán. Már 1928-tól jelentek meg írásai a Nyitravármegyében. 1937-ben a Magyar Napban is publikált. Legtöbb cikkét mint ügyvéd bírósági tárgyalásokon írta.

A Szlovák állam alatt illegális tevékenységet folytatott, kapcsolatot tartott az ellenállással és a partizánokkal. Nála helyezte biztonságba Fábry Zoltán a később Palackposta címen megjelent kéziratát, illetve irodájában rejtették el az illegális sajtóanyagokat is.

Dallos István mellett, egyik alapítója volt a nyitrai Híd - Szlovenszkói Magyar Irodalmi Társulatnak és szerkesztője a négykötetes Magyar Album (Híd antológiakötet) című sorozatnak. Folyamatosan gyűjtötte a Nyitra környéki mondákat, melyekből több átdolgozást készített. Megírta és irodalmi ritkaságként akarta kiadni a szlovákiai magyar irodalom anekdotáit, de ezen munkája kéziratban maradt.

Művei

Irodalom

Jegyzetek

  1. Irodalmi Szemle 1976, 176.

További információk