Linda (televíziós sorozat)

Linda
Műfajfilmvígjáték, bűnügyi filmsorozat, akciófilm
Író
Rendező
Főszereplő
Zeneszerző
Formátum4:3
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Évadok3 (7–7 epizód és 3) + 1 (5 epizód)
Epizódok17 + 5 (epizódlista)
Gyártás
Producer
 • Gát György
 • Polgár András
 • Rozgonyi Ádám
VágóMiklós Mari
Operatőr
Részenkénti játékidő50–65 perc
Gyártó
ForgalmazóBudapest Film (DVD)
Sugárzás
Eredeti adóMTV-1
Eredeti sugárzás1984. november 2.1990. március 24.
Státuszbefejezett
Korhatár
 • Korhatár nélkül megtekinthető Korhatár nélkül megtekinthető (korábban)
 • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (jelenleg)
Kronológia
Kapcsolódó műsorZsarumeló (1985)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Linda népszerű magyar televíziós filmsorozat volt az 1980-as években. Az első szezont 1984-től, a másodikat 1986-tól, a harmadikat 1989-től vetítette a Magyar Televízió. 1981 és 1987 között 10 rész, 1987 és 1991 között 7 rész készült. Ekkor már két gyártó működött közre, ugyanis a kezdetekkor még a Mafilm, később a Tele P-Art Produkciós Iroda is bekapcsolódott, akik az Angyalbőrben című sorozatot is készítették. A második sorozat 5 epizódját 1999 és 2000 között forgatták. Műfaja bűnügyi filmvígjáték-sorozat. A tévéfilmsorozat a Magyar Televízió és a Tele P-Art gyártásában készült, a Budapest Film forgalmazásában jelent meg DVD-n.

Az első két széria rendezője Gát György, majd a harmadik évadban Szurdi Miklóssal közösen rendezték az epizódokat. Az 1984 és 1990 között bemutatott sorozatban a főszerepeket Görbe Nóra, Szerednyey Béla, Bodrogi Gyula és Pécsi Ildikó alakították. A sorozaton újabb és újabb generációk nőnek föl, kedveltsége továbbra is töretlen.

A 2002-ben bemutatott újabb részek a régebbi epizódoktól eltérően folytatásos történetet alkotnak. Ezt a szériát Silló Sándor rendezte, azonban nem ért el olyan sikert, mint az 1980-as évekbeli Linda.

A film sugárzási jogát két kereskedelmi csatorna is megvásárolta: 1999-ben a RTL Klubon futott, 2003-ban az m1 is megismételte, 2005-től a Viasat 3 sugározta, majd 2008. augusztus végétől újra az m1 műsorán volt látható. 2010 nyarán az m2-n, 2011-ben az m1-en vetítették.

2012 és 2015 között a 17 + 5 részt a Duna Televízió és a Duna World, 2015 nyarától az m3 sugározta.

Az első két évad DVD formátumban is megjelent, lemezenként 2 vagy 3 epizóddal.

2013 januárjában az Origo.hu beszámolt arról, hogy Martin Csaba rendező tervezi elkészíteni a Linda visszatér című mozifilmet, de ez végül nem valósult meg.

Cselekmény

Veszprémi Linda, a végzős gimnazista lány elhatározza, hogy rendőr lesz. Környezete azonban nem tartja jó választásnak ezt a szakmát: édesapja és tanárai szívesebben látnák őt biológusként vagy kutatóként, sőt osztálytársai rendszeresen kigúnyolják a mániájáért, ő azonban rájuk se hederít. Emődi Tamásnak, az egyik osztálytársának viszont megtetszik Linda, s udvarol neki. A lány látszólag nem vesz róla tudomást, de egyszer édesapja is megjegyezi Tominak: "állandóan a hülye szerelmes verseidet olvassa".

Linda első sikeres ügye már az iskolában elkezdődik, ártalmatlanítja az osztálytársnője után szaglászó "szatírt", majd bravúros nyomozással kideríti, hogy kicsoda osztálytársa valódi édesapja.

Később a közlekedésrendészeten szolgál, majd felküzdi magát a ranglétrán, és alhadnagyként szolgál Eősze Gábor mellett. Főnöke viszont nem örül a túlzottan lelkes lánynak, aki mintha szándékosan akarna belekeveredni a bajba. Eősze mindent megtesz annak érdekében, hogy távol tartsa Lindát a komolyabb bűnügyektől, ezért egyszerű feladatokkal bízza meg a lányt. Eősze nagyon szigorú, de ezt sokkal inkább egyfajta aggodalom motiválja, mert nem szeretné, ha a lánynak bármi baja esne. Azonban Linda akarva vagy akaratlanul is, de találkozik komoly bűnügyekkel, ilyenkor viszont aberrált egyénekkel is szembe kerül, ezért jogosak is főnöke aggodalmai. Rendszeresen továbbképzésre küldik, hogy nyugalmuk legyen, így sem járva sikerrel, mert Linda egyfolytában látványos verekedésekben vesz részt. A nyomozólány különféle bűntényekbe botlik: képrablás, maffia ügy, sorozatgyilkosság, ám az élelmes, harcias és okos lány mind felderíti ezeket. A rejtélyes bűnügyek mellett a hangulatot fokozza Linda lenyűgöző taekwondotudása, sőt apja, Veszprémi Béla és nagytermészetű barátnője, Klára, nevettető és megnyerő alakítása, továbbá Linda taxis vőlegénye, a sokszor szerencsétlenkedő Tamás, aki törekszik felnőni Lindához.

Előzmények és gyártás

Szereplők

A sorozat egyes epizódjainak szereplői

1.1. epizód (A szatír)

1.2. epizód (A fotómodell)

1.3. epizód (Oszkár tudja)

2.1. epizód (A tizennyolckarátos aranyhal)

2.2. epizód (Pavane „Egy infánsnő halálára”)

2.3. epizód (Piros, mint a kármin)

2.4. epizód (A Rebeka)

2.5. epizód (A Panoptikum)

2.6. epizód (Software)

2.7. epizód (Pop pokol)

3.1. epizód (Víziszony)

3.2. epizód (Aranyháromszög)

3.4. epizód (Erotic Show)

3.5. epizód (Tüzes babák)

3.6. epizód (Hazajáró lélek)

3.7. epizód (A régi barát)

Epizódok

Bevezető (pilot) részek (1983)

   #    Cím   Első sugárzás
   1.    A szatír    1984. november 2.
Linda egyik osztálytársnőjét napok óta egy ismeretlen férfi követi, ezért megígéri neki, hogy megvédi. A "szatírról" kiderül, hogy az a férfi, aki Zsuzsa után már tizennyolc éve fizeti a gyerektartást, habár nem ő az igazi apa. Linda azonnal nyomozni kezd, hogy kiderítse az igazságot. Sok-sok bonyodalom és egy vélt gyilkosság után Lindában megszilárdul az elhatározás, hogy érettségi után a rendőrtiszti főiskolára jelentkezik...
   2.    A fotómodell     1984. december 1.
Linda tizedesként a közlekedési osztályon kezdi meg rendőri pályafutását. Szemfülességének köszönhetően azonban hamarosan a bűnügyi nyomozók segítségére lesz, akik rövidesen ráébrednek, hogy a lány nélkül nemigen tudják a kábítószer hálózatot felderíteni...
   3.    Oszkár tudja     1984. december 22
Linda egy csempészbanda után kezd nyomozni, de az ügy hamarosan gyilkossággá növi ki magát. A fiatal rendőr énekórákba fektetett ideje jó befektetésnek bizonyul, így már csak az a kérdés, hogy a korán elárvult Fenyéri Lujza énekesnőnek hogyan érkezhet nővére Hondurasból.

1. évad (1986)

   #    Cím   Első sugárzás
   4.    A tizennyolckarátos aranyhal    1986. május 17.
A margitszigeti halastóból lopják az aranyhalakat. Az őrnagy boldogan ragadja meg az alkalmat, hogy ezt az "izgalmas" bűnügyet Lindára bízva, távol tartsa – a 48 kilós minden lében kanál – nyomozónőjét a gyilkossági csoport igazán veszélyes eseteitől. Linda persze eltökélten nyomozni kezd és szokás szerint hullanak körülötte az emberek és a pofonok.
   5.    Pavane "Egy infásnő halálára"     1986. június 14.
A pécsi balett-társulatnál furcsa balesetek és egy rejtélyes gyilkosság történik. Linda édesapja egyik barátja elintézi, hogy a fiatal rendőrnőt felvegyék a balettkarba, így forró nyomon tud elindulni. Nyomozás közben megkapja a főszerepet a Pavane című balettelőadásban, melyben aztán egyedülálló módon egyesíti a karate és a klasszikus balett elemeit.
   6.    Piros, mint a Kármin     1986. július 12.
Képrablás ügyében nyomoz a rendőrség, ráadásul a hat értékes festményt valószínűsíthetően külföldre akarják csempészni. Linda épp édesapját és Klárikát látogatja meg a festőtáborban a Mostoha-szigeten, ahol egy olyan dolgot is megtanul a festményekről, ami szöget üt a fiatal nyomozó fejébe...
   7.    Rebeka    1986. szeptember 19.
Rebeka egy különös képességgel megáldott hölgy, aki ellenszolgáltatás fejében felkeresi azokat, akik tudni szeretnék a jövőjüket. Mindeközben éjszakánként gyilkossággal fűszerezett betöréses rablások megállíthatatlannak tűnő sorozata zajlik. Lindára mindezek ellenére egy eltűnt macska ügyét bízzák...
   8.    Panoptikum     1986. október 18.
Egy papot megölnek, mert rájött, hogy lopják a múzeum kincseit. A helyzet bonyolódni kezd, amikor a Panoptikum figurái közül egyet Linda édesapjáról mintáznak meg, de a török fej az értékes turbándísszel Klárika kosarában hirtelen felindulásból hazakerül. A török kori kiállítást mindeközben németországi vendégszereplésre készítik elő...
   9.    Software     1986. november 22.
Lindát, hogy ne lábatlankodjon a bűnügyi csoportnál, számítógépes tanfolyamra küldik. Persze így is hamarosan gyilkossági ügybe keveredik, melyben épp a számítógépek és programozóik játsszák a főszerepet.
   10.    Pop pokol     1986. december 27.
Lindát kölcsönadják a Vám-és Pénzügyőrségnek, hogy ne gyilkossági ügyön dolgozzon. Sajnos hamarosan itt is hullára bukkan, és ha ez nem lenne elég, édesapja és Klárika is holtan találják a rádiószerelőt. De vajon van-e összefüggés a sok haláleset között? Lindának természetesen van egy sejtése...

2. évad (1989)

   #    Cím   Első sugárzás
   11.    Víziszony    1989. október 7.
A Veszprémi család a Duna-parton kempingezik, amikor a közelben egy könnyűbúvár csoport vezetője vízbe fullad. Linda gyanúsnak találja az özvegy viselkedését, s nem hiszi el az orvosszakértő véleményét sem, miszerint baleset történt. Nyomozni kezd, és a siker érdekében kénytelen a búvárkodás alapelemeivel közelebbről is megismerkedni.
   12.    Aranyháromszög     1989. november 4.
Linda továbbképzésre jár, de a vizsgaidőszakban el akarja kísérni Tomit egy autóversenyre, aki azonban kivételesen nem örül az ötletnek. A lány végül egy táborozó gyereksereggel érkezik meg a verseny helyszínére, ahol rövidesen egy gyilkossági ügybe csöppen. De vajon mi köze az antik könyveknek egy kábítószeres bűnügyhöz?
   13.    Stoplis angyalok     1989. december 2.
Az utcán egy fiatal női focista rosszul lesz, majd a kórházban hirtelen meghal. A szülők állítása szerint aktívan sportoló lányuk egészségével nem voltak problémák, ezért Linda doppingszerre gyanakszik. A szálak egy női focicsapathoz vezetnek. A sikeres nyomozás érdekében Linda beépül a gárdába, hogy bizonyítékot szerezzen a leleplezéshez.
   14.    Erotic Show     1989. december 30.
Linda szerelme, Tomi fuvarozza a bártáncosnőket. A rendőrlány kissé féltékeny, nem érti, miért segíti őket Tomi olyan figyelemmel, amíg két lány gyilkosság áldozata nem lesz. Linda nyomozni kezd, ezért a bárba szerződik, s apjától is segítséget kap, aki mexikói milliomosnak adja ki magát. Hamarosan kiderül, hogy a gazdag vendégekről fényképet készítenek kényes szituációkban és ezeket zsarolásra használják fel. De ki követte el a gyilkosságokat?
   15.    Tüzes babák     1990. január 27.
Linda szeretné, ha Tomit nem bántaná annyira, hogy sokat dolgozik, ezért megengedi neki, hogy bűnügyet válasszon a számára. Az utóbbi idők kirakattüzeinek okozója után kezd nyomozni, és a kirakatrendezőtől a taxisofőrön át a pszichológusig, mindenki segítségére van a maga módján...
   16.    Hazajáró lélek     1990. február 24.
Linda apja és Klárika buszos kirándulásról térnek haza, amikor a busz csomagtartójában a bőröndjük mögött egy férfi holttestet találnak. Az áldozatról kiderül, hogy külföldi csempész. Lindát a főnöke diszkókba küldi terepszemlére, mert arra gyanakodnak, hogy a csempészárúk itt cserélnek gazdát. Tomi boldog, hogy legalább az estéket együtt töltik a kötelező diszkózás miatt, de a helyzet hamar komolyra fordul, amikor a Duna-partról újabb holttest kerül elő.
   17.    Régi barát     1990. március 24.
Linda apját meglátogatja Amerikában élő egykori színésztársa, Henry, aki szívesség gyanánt egy széfkulcs megőrzését kéri tőle. Ez a kis segítség sokba kerül, mert rövidesen betörők felforgatják a Veszprémi család lakását, a régi barát ellen több merényletet kísérelnek meg, de a férfi szerencséjére Linda mindig ott van a közelben, hogy ártalmatlanná tegye a támadókat. A nyomozás során meglepő dolgok derülnek ki az egykori színészről...

Érdekességek

Főcímzene

Rota Francesco műsorvezető 2019. október 25.-én Soul History című műsorában mutatta be, hogy álláspontja szerint a Linda főcímzenéjének alapjául szolgáló eredeti motívumot Frances Ruffino a torontói Parry Music Library kiadó és könyvtár filmzeneszerző művésze komponálta, és az 1982-es Glamour & Romance music for films, tv, radio válogatáslemez A6 dalaként csendült fel The Cool Look címen. Maga a lemez azon műsorok zenéit tartalmazza, melyek addigra népszerűvé váltak Amerikában, így legtöbb esetben az 1981-es év sikerei, tehát a Vukán György által 1983 második felében készített Linda Theme főcímzene szerinte már feldolgozás.

A legújabb Linda-sorozat

A készítők 2000-ben forgatták a Linda folytatását. Ezt a sorozatot Silló Sándor rendezte. A sorozat forgatókönyvírói Kőrösi Zoltán, Zoltán Gábor, Németh Gábor, Balázs Attila, Lőrinczy Attila és Jakab László voltak.

Görbe Nórát a Linda sorozatok befejezése és az ismétlő adások után is elárasztották a rajongók által írt levelek, melyekben azt kérték, legyen folytatás. A színésznő azonban jó ideig ellenállt a kérésnek, ugyanis bevallása szerint túlságosan beskatulyázták a sikítozó rendőrlány szerepébe, és a rendezőktől sem kapott szerepajánlatokat. Végül elfogadta, hogy a közönség így zárta őt a szívébe. 1999-ben a Magyar Televízió megkereste, és elmondták neki, hogy összeállt az egykori stáb egy része. Végül sikerült meggyőzni, hogy legyen folytatás, ami sok huzavona után 2002. március 19-én került először adásba. Az új sorozatban Görbe Nórán, Szerednyey Bélán és Bodrogi Gyulán kívül olyan színészek kaptak szerepet, mint Blaskó Péter, Gazdag Tibor, Borbély László, Gesztesi Károly, Gergely Róbert, Vincze Gábor Péter, Bíró Kriszta stb.

Történet

A történet szerint egy olyan kábítószer kerül forgalomba, melynek mellékhatásaként a fiatalok ölni és gyújtogatni kezdenek. Linda a kábítószer-terjesztő hálózat fejére vadászik, még mielőtt az elvadult, a törzsfejlődés korábbi szakaszába került emberek ellepnék a várost.

Epizódok

 1. A piros dáma
 2. A fekete király
 3. Az ász
 4. A pokoli játszma
 5. Az ördög golyó

Eltérések az előző szériákhoz képest

Kiadványok, egyéb megjelenések

1986-ban a sorozat forgatókönyvírói – Coper András, Gát György és Rozgonyi Ádám – kiadtak egy regényt Linda – Szafari címmel. (ISBN 9634224792). Ez a történet idehaza csak könyv formájában jelent meg, bár magyar–ausztrál koprodukcióban rajzfilm is készült belőle, amit idehaza valamiért nem mutattak be. Főszereplői a filmből megismert szereplők. Lindát ezúttal Bécsbe küldik továbbképzésre, ám elutazása előtt egy holttestet talál, majd a történet folyamán egy nemzetközi bűnügybe keveredik.

A Pajtás című úttörőmagazin Radar című kiadványában képregény sorozatként is felbukkant Linda. A történetben a KFKI, Központi Fizikai Kutatóintézet egyik professzora követ el bűncselekményeket, ám amikor Linda az elfogására indul, a tudós az intézet területén egy időgépbe löki, és XIV. Lajos korába küldi vissza, ahol Linda találkozik Dumas három testőrével, Athosszal, Porthosszal és Aramisszal. A történet itt félbeszakadt, mivel a történetet nem lehetett folytatni, és az olvasók körében sem aratott sikert.

Jegyzetek

 1. Inkei Bence - 35 éve van velünk a törékeny nő, aki rendbe tette a szekrényméretű pasikat (24.hu, 2019.11.02.)
 2. Bujdosó Bori: Linda a moziban folytatja a verekedést. origo.hu, 2013. január 2. (Hozzáférés: 2013. január 6.)
 3. Korunk 2014 (III. folyam 25.)2014 / 3. szám – ZSÁMBA RENÁTA: Szocialista krimi kapitalista díszletekkel: Linda és a nyolcvanas évek
 4. Képes Újság, 1985. szeptember 7. (26. évfolyam, 36. szám) Színészek teniszütővel, kerékpáron
 5. Szocialista Művészetért, 1985 március 1. (28. évfolyam, 3. szám) Linda visszatér
 6. Magyar Nemzet, 1986. szeptember 24. (49. évfolyam, 225. szám) A TV MŰSORÁRÓL - Linda
 7. Ezen a néven mutatkozik be Bogdán Dénesnek a Piros, mint a kármin című részben: 17:16-nál – Linda, 5.rész Piros, mint a kármin
 8. Nevét a Linda – Szafari című könyvből tudhatjuk meg.
 9. a b c d e f g h i j Linda (1.sorozat) (magyar nyelven). MTVA Archívum. (Hozzáférés: 2020. április 14.)
 10. a b c d e f g Linda (2. sorozat) (magyar nyelven). MTVA Archívum. (Hozzáférés: 2020. április 14.)
 11. a b Kisalföld, 2002. március 23. (57. évfolyam, 69. szám) Linda visszatér
 12. Magyar Nemzet, 1986. szeptember 24.(49. évfolyam, 225. szám) A TV MŰSORÁRÓL – Linda
 13. Reform, 1994. október 7. (7. évfolyam, 40. szám) Koreai Keresztapa
 14. Képes Sport, 2003. december 2. (1. évfolyam, 15. szám) KÜZDŐSPORTOK MAGYARORSZÁ6ON
 15. A teljes történeti és összhangzattani elemzés a Soul History 160.adásában. mixcloud.com (2019. október 25.)
 16. A Linda Theme főcímzenét kiadó Budabeats Records alapítója, Pentelényi Pál - Dj Gandharva véleménye a fordulatról a Soul History 168.adásában. mixcloud.com (2019. december 20.)
 17. A krimibe illő csavar az Index szemüvegén keresztül. index.hu (2019. november 13.)
 18. Veszprémi Napló Napló, 2002. február 24. (Veszprém, 58. évfolyam, 8. szám) Linda dobozban
 19. Linda visszatér a képernyőre. . (Hozzáférés: 2014. október 20.)
 20. Coper András–Gát György–Rozgonyi Ádám: Linda-szafari
 21. Linda Safari az IMDb-n.
 22. Pajtás, 1985. május 2. (40. évfolyam, 17. szám)MEGJELENT A PAJTÁS ÚJ KIADVÁNYA: A RADAR MAGAZIN

Források

További információk