Lenhossék Mihály

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés
Lenhossék Mihály
Született1863. augusztus 28.
Pest
Elhunyt1937. január 26. (73 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar magyar
SzüleiLenhossék József
Foglalkozásaanatómus, egyetemi tanár
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem
KitüntetéseiCorvin-koszorú
SírhelyeFiumei Úti Sírkert (34-4-14)
A Wikimédia Commons tartalmaz Lenhossék Mihály témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lenhossék Mihály (Pest, 1863. augusztus 28.Budapest, Józsefváros, 1937. január 26.) magyar anatómus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a neurontan egyik megalapítója.

Családja

Lenhossék Mihály Ignác (1773–1840) orvos, fiziológus unokája, Lenhossék József (1818–1888) orvos, anatómus, antropológus és Bossányi Emma fia. Szent-Györgyi Albert (1893-1986) Nobel-díjas orvos, biokémikus anyai nagybátyja. Felesége Droppa Ilona volt.

Munkássága

1905 és 1922 között az Orvosi Hetilap főszerkesztője volt.

Orvosegyetemi professzori tevékenysége

A Budapesti Egyetem nyilvános rendes tanára és az egyetem Anatómiai Intézetének igazgatójaként a magyar anatómia és szövettan oktatás egyik meghatározó alakja volt. Az ember anatomiája címmel 1922-ben megjelent három kötetes tankönyve, még ma is az egyik alapvető forrásmunka a magyar nyelvű humán anatómiai irodalomban.

Barlangkutató tevékenysége

Lenhossék Mihály sírja Budapesten. Kerepesi temető: 34-4-14. Fülöp Elemér alkotása.

A Barlangkutató Bizottság, majd a Szakosztály elnöki tisztét – első elnökének halála után – 1912. április 26-ától 4 éven át töltötte be. 1912. május 24-én az elnökletével lezajlott első bizottsági ülésen terjesztette elő javaslatát, hogy a bizottság jellegéből adódóan alakuljon át szakosztállyá. A szakosztály alaptőkéjét alapítótagként 100 koronával gyarapította.

Az 1913-ban meginduló Barlangkutatás című szaklapnak nemcsak a bevezetőjét írta, de 1916-ig a lapot az ő közreműködésével szerkesztette Kadić Ottokár.

A barlangkutatás tudományos eredményeinek bővítésében is részt vállalt, eredményeit a Barlangkutatásban, a Magyar Állami Földtani Intézet kiadványaiban, a Természettudományi Közlönyben publikálta. Cikke jelent meg a piltdowni, a rhodesiai koponyaleletről, a Pilisszántói-kőfülkében és az Igricz-barlangban végzett ásatásokról, a neandervölgyi emberről, de foglalkozott a barlangkutatás helyzetével és törekvéseivel is.

Díja

Munkái

Szerkesztésében jelent meg a A budapesti könyvtárakba és intézetekbe járó természettudományi, orvosi és mezőgazdasági folyóiratok jegyzéke. (Budapest, 1916)

Nevével alapított elismerés

Lenhossék Mihály-díj Alapította a Magyar Anatómusok, Hisztológusok és Embryológusok Társasága

Díjazottak:

Budapesten, a IX. kerületben utcát neveztek el róla.

Jegyzetek

  1. Halálesete bejegyezve a Bp. VIII. ker. állami halotti akv. 211/1937. folyószáma alatt.
  2. Budapesti Egyetem, Anatómiai- Szövet- és Fejlődéstani Intézet (magyar nyelven)

Források

További információk

Ez az orvosról, gyógyszerészről vagy állatorvosról szóló lap egyelőre csonk (erősen hiányos). Segíts te is, hogy igazi szócikk lehessen belőle!
Ez a természetkutatóról szóló lap egyelőre csonk (erősen hiányos). Segíts te is, hogy igazi szócikk lehessen belőle!