Krúdy Gyula

Krúdy Gyula
Élete
Született 1878. október 21.
Nyíregyháza
Elhunyt 1933. május 12. (54 évesen)
Budapest, Óbuda
Sírhely Fiumei Úti Sírkert
Szülei Krúdy Gyula
Csákányi Julianna
Házastársa Spiegler Bella
Rózsa Zsuzsanna
Gyermekei Gyula, Ilona, Mária (első feleségétől)
Zsuzsanna (második feleségétől)
Pályafutása
Fontosabb művei Szindbád, Hét Bagoly, N. N.
Irodalmi díjai Baumgarten-díj
A Wikimédia Commons tartalmaz Krúdy Gyula témájú médiaállományokat.

Szécsénykovácsi Krúdy Gyula (Nyíregyháza, Osztrák–Magyar Monarchia, 1878. október 21.Budapest, Óbuda, Magyar Királyság, 1933. május 12.) író, hírlapíró, a modern magyar prózaírás kiváló mestere. Gyakrabban használt álnevei: Ábrándi, Alföldi remete, Balatoni remete, Fráter Julius, Gyula bácsi, Jó barát, Kuruc levente, Mélacsai, Mézes­kalácsi, Nők öreg híve, Óbudai remete, Pletykási, Régi ablakok alatt sétáló, Rezeda úr, Rezeda Marcell, Szigeti harkály, Szigeti remete, Szigeti sétáló, Szindbád, Templárius, Török Gedeon.

…az élet gazdagsága az övé, az a kincs, hogy mindent másképpen lát, mint a többiek Ez a világ, amit ő álmodik a bánatos, egyszerű frizurájú nőkkel, a kisvárosi alakokkal, a legendás hercegekkel, máris mese és történelem, a szemünk előtt sóhajt el innen…

Kosztolányi Dezső (részlet: A Hét 1912/29. /július 21./)

Élete

Krúdy Gyula-emlékház Óbudán, ma a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum épülete

Származása, ősei

A nemesi származású szécsénykovácsi Krúdy család sarja. Apja, Krúdy Gyula (1850–1900) dzsentri, jómódú ügyvéd, városi képviselő, kisnemesi gyökerekkel, anyja, Csákányi Julianna, a Krúdy család cselédje, alacsonyabb származású volt. Csak tizedik gyermekük születése után, 1895-ben kötöttek házasságot. Az író elsőszülöttként látta meg a napvilágot. Amikor nagyapja megtudta, hogy a család szobalánya, az akkor 18 éves Csákányi Julis gyermeket vár fiától, haragjában elcsapta a szolgálólányt a háztól, aki pár hónapig terhesen kőművesek mellett dolgozott. Apja azonban szobát bérelt számára, és ezt látván a család is megenyhült, a szolgálólányt, immár fiuk párjaként visszafogadták. Krúdy szülei nagyon eltérő társadalmi rangjának köszönhetően jól ismerte a szegénység és a gazdagság világát is, ami írói munkásságán lépten-nyomon felfedezhető. Anyjától, s talán még inkább apai nagyanyjától, Radics Máriától örökölte színes fantáziáját, bohémsága bizonyára Krúdy nagyapjától, a 48-as honvéd vitéztől és legendás nőcsábásztól ered. Apja józan életű ügyvéd volt, aki gyermekeit szigorban, de szeretettel nevelte. Fiát is ezen a pályán szerette volna látni, élete végéig nem tudott beletörődni, hogy író lett belőle, nem ügyvéd.

A Krúdy család ősei Zólyomból származnak, a 17. században nyertek címeres nemeslevelet. A család egyes ágai evangélikusok, mások, így Krúdy Gyula ősei is katolikusok. Utóbbiak Nógrád vármegyében, Szécsénykovácsi faluban voltak törzsökösek a 18. század közepétől. Az író is sokszor megfordult a faluban, nagy hatással volt rá a vadregényes nógrádi táj, s nagyapja, a 48-as honvéd százados, még inkább annak testvére, Krúdy Kálmán, a forradalom leverése után sokáig rebellisként a császári erőket zaklató, fosztogató zsivány élete. Krúdy sok elbeszélése és regénye a családi legendákból és valóban megesett történetekből táplálkozik.

Említett nagyanyja szintén az író történeteinek egyik központi alakja, igazi párja volt Krúdy nagyapjának. Habár az öreg állandó kicsapongásai miatt 25 év házasság után az asszony elvált tőle, élete végéig bánta, hogy otthagyta a „gróf urat”. Titkon azt remélte, hogy élete nagy szerelme, akivel 1849-ben együtt táncolt 16 évesen a komáromi várfalon, miközben 15 ezer fős osztrák hadsereg ostromolta a várat, egyszer visszatér hozzá. Persze lehet, hogy a várfokon táncolós történet, amint sok más családjával kapcsolatos története, inkább csak Krúdy fantáziájának szüleménye volt. Nagyanyja amolyan 19. századi ezotériás ezermester volt, az álomfejtés, tenyérjóslás, gyógyítás és kuruzslás magasiskoláját űzte, amiben egyik legértőbb és legodaadóbb partnere az író volt, aki álmoskönyvében gyakorlatilag az ő álomfejtéseit adta közre.

Gyermek- és ifjúkora, a pályakezdés évei

Az elemi iskolát (1883–1887) szülővárosában, az alsó gimnáziumot Szatmárnémetiben (1887/1888, I. osztály) és Podolinban (1888–1891, II-IV. osztály), a felsőt ismét Nyíregyházán (1891–1895) végezte. Itt érettségizett 1895 júniusában. Rövid ideig Debrecenben, majd Nagyváradon újságíróskodott. Még nem volt húszéves, amikor első novelláskötete (Üres a fészek és egyéb történetek) megjelent. Munkatársa számos folyóiratnak, szerkesztője volt a Nyugatnak is. Országos hírt és igazi közönségsikert a Szindbád-sorozat és az 1913-ban megjelent A vörös postakocsi című regénye hozott neki. Pályája a 20. századi magyar irodalomban sajátos jelenség. Kifejezésre jut benne a késői romantika kiteljesedése éppúgy, mint a modern, impresszionisztikus és a realizmus egy sajátos, rendkívül egyéni formájáig eljutó társadalom- és lélekábrázolás.

1892-ben diáktársaival megalapította a Nyíregyházi Sajtóirodát. Ebben az évben jelent meg első novellája a Szabolcsi Szabadsajtóban. 1893-ban riportsorozatot készített a Pesti Naplóban a hipnózis-tragédiáról. 1895-ben a Debreceni Ellenőr, majd három hónap múlva a nagyváradi Szabadság munkatársa lett, riporter és korrektor. 1896 májusában elhagyta Nagyváradot, hazament, majd Budapestre költözött. Szeptemberben a Képes Családi Lapok novellapályázatán első díjat nyert. 1897-ben havonta 7-8 novellája jelent meg. Az Egyetértésbe és a Fővárosi Lapokba dolgozik. Megjelent első novelláskötete, az Üres a fészek.

Házasságai, gyermekei

1899. december 27-én Budapesten, az Erzsébetvárosban feleségül vette a nála 9 évvel idősebb Spiegler Bella tanítónőt (eredetileg Arabella, írói nevén Satanella), dr. Spiegler Gyula Sámuel, balassagyarmati rabbi és Pollák Teréz lányát. Krúdy maga római katolikus vallású volt.
Az anyakönyvek szerint ekkor a VII. kerületi Király utca 7-ben laktak. 1900-ban született Gyula fia, 1902-ben Ilona, majd 1907-ben Mária lánya.

1919-ben elvált első feleségétől, és július 12-én Budapesten, a Ferencvárosban nőül vette, a nála 21 évvel fiatalabb Rózsa Zsuzsannát, Rózsa Jakab és Kelemen Regina lányát. Még ugyanabban az évben megszületett kislánya, Zsuzsanna (1919–1992).

A világháború és a forradalmak idején

1914-ben, a háború kitörésekor átmenetileg hazaköltözött családjához. Vidéken előfizetőket próbált szerezni Összegyűjtött Műveinek a Singer és Wolfner által tervezett kiadásához. 1916-ban megkapta a Székesfőváros Ferenc József irodalmi díját. 1918-ban kiköltözött a Margit-szigetre. 1919-ben nagy riportot készített a kápolnai földosztásról, s aktívan részt vett az őszirózsás forradalomban.

A húszas években

1920–21-ben, a tanácsköztársaság bukása után a sajtóban hajsza indult ellene. Anyagi helyzete romlott, műveit csak elvétve adták ki. 1925-ben irodalmi működésének 25. évfordulóját ünnepelték. Újra előfizetőket gyűjtött, ezúttal az Athenaeumnál készülő tízkötetes életmű-válogatására, nem sok eredménnyel, majd Hatvany Lajosnál vendégeskedett, Bécsben.

Betegsége, elszegényedése

Krúdy Gyula sírja Budapesten. (Borsos Miklós műve). Kerepesi temető: 34/2-1-17

1926–27-ben legalább tíz éve lappangó betegsége ledöntötte lábáról, és a Liget Szanatóriumba került. Szervi szívbaj, nehéz légzés, beteg gyomor, máj, tüdő kínozta. Le kellett szoknia a lucullusi lakomákról-ivászatokról is. Történelmi tanulmányokat gyűjtött a Három királyhoz. 1928–29-ben ötvenedik születésnapján Krúdy-estet tartottak a Magyar Rádióban, tízkötetes gyűjteményt nyomtattak ki új kiadásban. Nyáron féloldali szélütést kapott, amiből aránylag gyorsan felgyógyult. A nagy gazdasági világválságra hivatkozva könyveit nem jelentették meg.

1930. január 18-án Baumgarten-díjat kapott, de akkor már nagyon el volt adósodva. Az élet álom című kötetét saját költségén kellett kiadnia. Szigeti lakását felmondták, május 28-án családjával Óbudára költözött, a Templom utca 15.-be.

1931–32-ben szegényes körülmények között élt. Újra rászokott az italra. Ahogyan Szép Ernő novellájában elbeszéli, ekkoriban vívott kardpárbajt egy katonatiszttel, akit egy ügyes vágással örökre meg is nyomorított. (A százados ugyanis becsmérlő, antiszemita kijelentést tett a kisdolgát éjszaka, békésen, az utcán végző, kapatos íróra, akinek nejei zsidók voltak.) Etájt kapott 250 fontot ajándékba Rothermere lordtól. 1932 júniusában hitelezői mégis csődeljárást kezdeményeztek ellene, ekkor vagyontalansági esküt tett. Nyár végén megint kórházba került, sokat szenvedett, de valamennyire rendbe jött, és hazatért Óbudára.

1933 tavaszán az egészsége rosszabbodott. Szíve, gyomra, mája kezdte felmondani a szolgálatot. Kilakoltatási végzést kapott, villanyát is kikapcsolták. Lakbérhátraléka 360 pengőre rúgott. Fizetni nem tudott, végrehajtók zaklatták. Krúdy Gyula 1933. május 12-én, hajnalban hunyt el, élete 55. évében. Temetésén a hivatalos Magyarország képviselői nem vettek részt.

Főbb művei

Krúdy Gyula arcképe
Muhi Sándor grafikája

Bővebben lásd még: Kozocsa Sándor bibliográfiája (1896-1963). Gedényi Mihály bibliográfiája (1892-1976), megjelent önálló kötetben is, a PIM kiadásában. Gedényi Mihály: Krúdy Gyula. Bibliográfia; PIM, Bp., 1978 (A Petőfi Irodalmi Múzeum bibliográfiai füzetei. E. sorozat, 2.)

Regények

Novelláskötetek, válogatások

A szerző halála után megjelent válogatáskötetek:

 • Szindbád ifjúsága és megtérése (1942)
 • Szindbád három könyve (1944)
 • Dudorászi (1948)
 • Egy pohár borovicska (1948)
 • Asszony a nagybőgőben (1955)
 • A szerelmi bűvészinas (1960)
 • Éji zene (1961)
 • A madárijesztő szeretője (1964)
 • Utolsó szivar az Arabs szürkénél (1965)
 • Pesten lakott egy fuvolás (1971)
 • Az ördög alszik (1972)
 • Szökés az életből (1975)

 • Az álombeli lovag (1978)
 • Magyar tükör (1984)
 • Magyarország aranykertje (1985)
 • Szindbád (1985)
 • Pesti szalon (1995)
 • Asszony, aki szőlőfürt lett (2003)
 • Szindbád és társai (2008)
 • A macskavári sasok (2012), mesék
 • Gasztrohangulatok (2012)
 • Pest-budai hangulatok (2013)
 • Régi Magyarország (2013)
 • A nő varázsa (2014)

Novellák, cikkek, rövidebb írások

Műveiről

Szanyi Péter bronzszobra Szindbádnak állít emléket Óbuda főterén (2013) Krúdy Gyula szobra Óbudán. Gyenes Tamás alkotása (1958)

Szindbád

Krúdy fiatalkori olvasmányélménye volt a keleti mese- és novellagyűjtemény, az Ezeregyéjszaka, ennek hatására választotta Szindbádot novellái hőséül: Szindbád, az „ezeregyéjszakabeli hajós”, többször így utal novellái hősére. Krúdy Szindbádja örökli elődje életformáját, nyughatatlanságát, sehol nem tud megállapodni. S bár a novellák eleinte strukturálisan is kapcsolódnak az Ezeregyéjszakához, az alak egyre inkább önállósul. Bár Krúdy mindig tagadta, hogy Szindbád alakjában saját alakmását, alteregóját teremtette meg, a szakirodalom fenntartja ezt a vélekedését, főleg a novellákban fellelhető önéletrajzi elemek, és a főhős Krúdy szemléletét tükröző önbírálata és ironikus reflexiói miatt. „Szindbádban ugyan több az élet, a mozgás, mint a tisztán lírai önarcképben, kevesebb azonban annál, amennyi az alak teljes önállósításához volna szükséges.”

Szindbád a korai novellákban felkeresi azokat a nőket, akiket szeretett, újra át akarja élni a múltat, amit utólag szépnek talál, mivel a jelen már nem tartogat számára semmi vonzót. Mindent átélt már az életben, amit lehetett. „Volt gazdag és volt szegény. Szeretett hajadonokat és érett asszonyokat. A legjobb borból ivott, és fillér nélkül ődöngött. Volt hódítóan egészséges, és volt beteg és szomorú… Látott halált, látott születést, esküvőt, házasságtörést és gyilkosságot az erdőben…” (Szindbád második útja). Összekeverednek a múlt emlékei és a jelen eseményei, a városkákban „mintha megállt volna az idő”, összemosódnak az idősíkok. Utazásával Szindbád egyszerre menekül és keres: menekül az élet kilátástalansága elől és sóvárog az új iránt, romantikus szerepekben tetszeleg, hazudozik a nőknek, de mindig ki kell ábrándulnia. A múltat nem lehet visszahozni, sőt, utazása rendszerint csak arra ébreszti rá, hogy nem is volt olyan szép, mint emlékeiben. Szindbád erős hangulatisággal próbálja széppé tenni az életet, majd a kulináris élvezetek felé fordul, de minden próbálkozása ellenére az élet egyre inkább sivárrá válik. Krúdy belesűrítette Szindbád-novelláiba társadalmi osztályának, a dzsentrinek a dekadenciaérzését: „alig van illúziótlanabb s ironikusabb író az 1910 körüli Krúdynál, amikor is ő mindenki másnál tökéletesebben fejezte ki s ábrázolta a magyar történelmi osztálynak kísértet voltát, múltjának és elmúlásának atmoszféráját”. A Szindbád-novellák ironikus kritikát mondanak a múltba temetkező fejlődésképtelen nemesi világról.

Hét Bagoly

A regény a 19. század végére kalauzolja olvasóját, az akkori Pest, a Belváros és a Ferencváros kocsmáiba, öreg múltban élők és ifjú írójelöltek történeteibe. Nincs igazi epikus cselekménye, a Hét Bagoly novellafüzérnek, impresszionista-romantikus hangulatképek sorozatának látszik. Főalakja, Józsiás, a fiatal író (más, realista módon hasonmása a szerzőnek, mint Szindbád) – és az öreg ügyvéd, Szomjas Guszti, aki a hetvenes évek alakuló, ébredező „új” magyar irodalmának, még kisvárosi Pestnek emlékeit idézi vissza. Megjelenik az elpusztíthatatlan életszeretet, az evés-ivás szertartássá válik. Van fejezet, mely többet, gazdagabbat ad a múlt századvég magyar irodalomtörténetéről, (még adatokkal, nevekkel, kis életrajzi adalékokkal is, és főleg a megidézett, már a regény korára is elfelejtett írókkal) mint bármely akadémiai kézikönyv. Minden fejezet a régi Pest egy-egy negyedének (vagy a téli, jeges Dunának) egyszerre impresszionisztikus és realista rajza. Az egész szöveget áthatja valami szomorú mesedallam, mely talán azért szomorú, mert mögéje lát a mesék paravánjának. Józsiás szerelmi kalandjai tragikomikusak; boldogtalanságát nők okozzák (akiket ő tesz boldogtalanná), és igazi szerelme, Áldáska mellett inkább hamvas unalmat talál majd egy álomfejtő újság szerkesztőségében, mint életet. Halottasházba is betéved Józsiás és Áldáska, akik élnek, de állandóan szembesülnek a pusztulással. Szeleczki az „örök” mondja ki: „–Ne tessék a haláltól félni író úr – nevetett foghíjas szájával. –Nem érdemes tőle félni. Olyan egyszerű gyerek ő, mint egy piros sapkás hordár az Üllői út sarkán, aki a frakkot öt pengőért zálogba teszi. –Látta már a halált? .... –Láttam is, nem is... Az ördög tudna eligazodni ezeken a dolgokon, amikor a mi pályánkon reggeltől estig részeg az ember. Néha annyit iszunk, hogy csaknem megőrülünk. Ki tudná olyankor, hogy mit látott a szemével és mit a részegségével! Ami pedig a halált illeti: bizonyos, hogy van valaki itt Pesten, aki osztogatja.”

Asszonyságok díja

Krúdy egyik legfurcsább regénye, amelyet több írói megoldása mai, szinte „posztmodern” művé varázsol, s amelynek több olvasata is lehetséges. „Démon, aki az egész világ felett uralkodik, egy napon Pestre jött, és a temetésrendező házában lelt búvóhelyet” – ez a szöveg első mondata, amely máris megadja az alapdallamot, a korrajz és a „lírai realizmus”, sőt a „fantasztikus realizmus” dallamát. „Fejezet, amelyben hölgyek és urak úgy váltakoznak, mint a vetőasszony kezében a kártyák” – írja másutt bevezetésképpen. A regény főalakja Czifra János temetésrendező, aki egy nap találkozik saját álmával. Az Álom az ő hasonmása, szolid, megállapodott mesterember, békés polgár külsejét ölti, és végigkíséri a temetésrendezőt a Ferencváros tájain. A fő helyszín hamarosan egy piroslámpás ház lesz, ahol az olvasó a legkülönösebb és mégis hétköznapi figurákkal ismerkedik meg. Az olykor bizarr históriát nem is a cselekmény, hanem az író hosszú és káprázatos körmondatainak varázsa ötvözi nagy művé.

Boldogult úrfikoromban

Krúdy Gyula szobra a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előtt A behavazott Krúdy szobor a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előtt

Filmfeldolgozások, színházi előadások

Filmek:

Színházi előadások:

Szakirodalom

Származása

Krúdy Gyula családfája

szécsénykovácsi Krúdy Gyula, (Nyíregyháza, 1878. nov. 9. – Budapest, 1933. máj. 12.) író, hírlapíró

Apja: szécsénykovácsi Krúdy Gyula Zsigmond (Várpalota, 1850. szept. 2. – Nyíregyháza, 1900. dec. 30.) ügyvéd

Apai nagyapja: szécsénykovácsi Krúdy Gyula János István (Szécsénykovácsi, 1823. dec. 27. – Nyíregyháza, 1913. aug.) ügyvéd, 48-as honvéd százados

Apai nagyapai dédapja: szécsénykovácsi Krúdy János (Szécsénykovácsi, 1795. máj. 5. – Szécsénykovácsi, 1855. nov. 26.) Nógrád megyei várnagy

Apai nagyapai dédanyja: nemes Virágh Terézia (Szécsény, 1805. okt. 13. – Szécsénykovácsi, 1845. feb. 2.)

Apai nagyanyja: Radics Mária (Várpalota, 1831. aug. 28. – Nyíregyháza, 1925)

Apai nagyanyai dédapja: Radics József (1810 előtt – ?) Dalmáciából, Nóviból származó kereskedő, fuvaros vállalkozó

Apai nagyanyai dédanyja: Holler Mária Magdaléna (1810 előtt – ?) sváb telepes lánya

Anyja: Csákányi Julianna (Nyíregyháza, 1859. dec. 17. – Nyíregyháza, 1945. okt.) szolgálólány

Anyai nagyapja: Csákányi András (Nyíregyháza, 1838. okt. 14. – Nyíregyháza, 1876 körül) hentesmester

Anyai nagyapai dédapja:

Csákányi György (Nyíregyháza, 1817. dec. 30. – 1850 előtt) Csákányi János, r.k. curator fia

Anyai nagyapai dédanyja:

Havris Zsuzsanna (Nyíregyháza, 1818. jan. 04. – ?) Havris András zsellér, szállást bíró gazda lánya

Anyai nagyanyja: Telepák Zsuzsanna (Nyíregyháza, 1835. szept. 27. – ?)

Anyai nagyanyai dédapja: Telepák János (1819 előtt – ?) napszámos

Anyai nagyanyai dédanyja: Szász Katalin (Nyíregyháza, 1812. nov. 24. – ?) Szász András földműves lánya

Jegyzetek

 1. Halálesete bejegyezve a Budapest III. ker. polgári halotti akv. 240/1933. folyószáma alatt.
 2. Kosztolányi Dezső: Szindbád utazásai. (Krúdy Gyula új novellái.), krudy.hu (hozzáférés: 2016. február 14.)
 3. Ifj. Krúdy Gyula halálesete bejegyezve a nyíregyházi állami halotti akv. 1023/1900. fsz. alatt
 4. Érdekesség, hogy a családkutatás eredményei alapján kiderült, hogy a Csákányi család valaha kifejezetten jómódú volt, Csákányi János 1824-ben a város 2350 adófizetője közül a 166. legmagasabb taksát fizette, származására nézve pedig több jel arra mutat, hogy annak a Csákányi Józsefnek volt a fia, aki 1771-ben, az Urbárium megkötése idején a Nyíregyháza melletti Óros (ma Nyíregyháza Oros) falu egyik földesura volt.
 5. A házasságkötés bejegyezve a Budapest VII. ker. polgári házassági akv. 1454/1899. folyószáma alatt. Halálozása bejegyezve a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség halotti akv. 71/1952. folyószáma alatt, mint "özv. Krudy Gyuláné, Spiegler Izabella Veronika, ny. főv. tanítónő".
 6. 1.P.31106/1919 sz. budapesti tszéki ítélet
 7. A házasságkötés bejegyezve a Budapest IX. ker. polgári házassági akv. 1899/1919. folyószáma alatt.
 8. https://library.hungaricana.hu/hu/view/ORSZ_PIMU_Pimbf_E_02/?pg=0&layout=s
 9. Bukfenc, 1. kiadás
 10. Szauder József: Szindbád elmúlása; in: Tavaszi és őszi utazások, Bp, Szépirodalmi Könyvkiadó, 1980, 64.
 11. Szauder József: Szindbád születése; in: Tavaszi és őszi utazások, Bp, Szépirodalmi Könyvkiadó, 1980, 38.
 12. "Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:XX7F-DHF : accessed 18 August 2015), Gyula Zsigmond Krudy, 02 Sep 1850, Baptism; citing Várpalota, Veszprém, Hungary, Tolna Megyei Levéltar, Budapest (National Archives, Budapest); FHL microfilm 699,720.
 13. Katona Béla: Krúdy Gyula élete. Lásd pl.: http://www.krudy.hu/Szakirod/KatonaBela/Ke_68/KBKe_68.html
 14. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KDJ2-55M : accessed 18 August 2015), Julius Joannes Stephanus Hrudy, 29 Dec 1823; citing Vrbovka, Modrý Kameň, Slovakia, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm.
 15. "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KDJ2-8Q3 : accessed 18 August 2015), Joannes Krudÿ, 05 May 1795; citing Vrbovka, Modrý Kameň, Slovakia, state regional archives, Slovakia; FHL microfilm.
 16. a b Csáky Károly: Nógrádi tájak és hősök Krúdy Gyula műveiben. In: Irodalmi Szemle, 1986/2
 17. "Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:X8C4-HMQ : accessed 18 August 2015), Theresia Virag, 13 Oct 1805, Baptism; citing Szécsény, Nógrád, Hungary, Tolna Megyei Levéltar, Budapest (National Archives, Budapest); FHL microfilm 613,165.
 18. "Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:XX7F-YZN : accessed 18 August 2015), Maria Radits, 28 Aug 1831, Baptism; citing Várpalota, Veszprém, Hungary, Tolna Megyei Levéltar, Budapest (National Archives, Budapest); FHL microfilm 699,720.
 19. "Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:X61M-5JM: accessed 18 August 2015), Julianna Csákányi, 18 Dec 1859, Baptism; citing Nyiregyháza, Szabolcs, Hungary, Tolna Megyei Levéltár, Budapest (National Archives, Budapest); FHL microfilm 623,266.
 20. "Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:X2WS-NPJ: accessed 18 August 2015), András Csalanyi, 14 Oct 1838, Baptism; citing Nyiregyháza, Szabolcs, Hungary, Tolna Megyei Levéltar, Budapest (National Archives, Budapest); FHL microfilm 623,265.
 21. "Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:X277-LQ4 : accessed 20 August 2015), Georgius Osakunyi, 30 Dec 1817, Baptism; citing Nyiregyháza, Szabolcs, Hungary, Tolna Megyei Levéltar, Budapest (National Archives, Budapest); FHL microfilm 623,265.
 22. "Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:X2Q9-D7Q : accessed 20 August 2015), Susanna Koris, 04 Jan 1818, Baptism; citing Nyiregyháza, Szabolcs, Hungary, Tolna Megyei Levéltar, Budapest (National Archives, Budapest); FHL microfilm 623,265.
 23. "Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:X27C-MYZ : accessed 18 August 2015), Susanna Felepek, 27 Sep 1835, Baptism; citing Nyiregyháza, Szabolcs, Hungary, Tolna Megyei Levéltar, Budapest (National Archives, Budapest); FHL microfilm 623,265.
 24. "Hungary, Catholic Church Records, 1636-1895," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:X2Q9-GV8 : accessed 20 August 2015), Catharina Szef, 24 Nov 1812, Baptism; citing Nyiregyháza, Szabolcs, Hungary, Tolna Megyei Levéltar, Budapest (National Archives, Budapest); FHL microfilm 623,265.

Források

További információk

Fájl:Wikisource-logo-hu.svg A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak Krúdy Gyula témában. Fájl:Wikiquote-logo.svg A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Krúdy Gyula témában.

Kapcsolódó szócikkek