Klaudiosz Ptolemaiosz

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés
Klaudiosz Ptolemaiosz
Ptolemaiosz egy korai barokk művész ábrázolásában
Ptolemaiosz egy korai barokk művész ábrázolásában
Életrajzi adatok
Született85/90 körül
Ptolemaisz Hermeiou
Elhunyt168 körül (kb. 77-83 évesen)
Alexandria
Ismeretes minta geocentrikus világkép kidolgozója
Állampolgárságrómai
Pályafutása
Szakterületcsillagászat, matematika, földrajztudomány
A Wikimédia Commons tartalmaz Klaudiosz Ptolemaiosz témájú médiaállományokat.

Klaudiosz Ptolemaiosz (görög: Κλαύδιος Πτολεμαῖος, latin: Claudius Ptolemaeus) (Ptolemais Hermiou, 85/90 körül – Alexandria, 168 körül), görögül író, Egyiptomban élő, római polgár matematikus, csillagász, geográfus, asztrológus és költő. Ő dolgozta ki a 17. századig meghatározó ptolemaioszi világképet, róla nevezték el a húrnégyszögek oldalainak és átlóinak kapcsolatát leíró Ptolemaiosz-tételt.

Művei

Az ismert világ Ptolemaiosz korában

Számos tudományos értekezése közül legalább három maradandóan jelentős a későbbi iszlám és európai tudomány számára:

Az Almagesztben meggyőzően érvelt a csillagok mozdulatlansága mellett, rámutatva, hogy ha azok mozognának, akkor a Földtől mért távolságuknak, és ezzel látszólagos méretüknek és fényességüknek is változnia kellene. Ptolemaiosznak ez a logikája hibátlan, azonban a kora ismereteinek szintjén nem merült fel benne az a lehetőség, hogy a csillagok hatalmas távolságban lehetnek a Földtől, ezért a mozgásuk gyakorlatilag észlelhetetlen szabad szemmel. Elképzelése szerint a gömb alakú Földet szférák veszik körül, amikre a megfigyelt objektumok rögzítve vannak, és a szférák különböző sebességekkel és irányokkal forognak a Föld körül.

A Geográfia című munkájából a Vatikánban őrzött, 1300 körül készített másolat maradt fenn. Német kutatók az isztambuli Topkapi palotában bukkantak egy régebbi példányra.

Magyarul

Jegyzetek

  1. Rosemary Burton – Richard Cavendish – Bernard Stonehouse: Nagy felfedezők utazásai. Budapest: Officina Nova. 1998. 9. o. ISBN 963 548 660 X  
  2. Neil deGrasse Tyson: Ha felfal egy fekete lyuk és egyéb kozmikus komplikációk. : Kossuth. 2017. 36. o. ISBN 978-963-09-8874-2  

Fordítás

További információk

Kapcsolódó szócikkek