Kásler Miklós

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés
Kásler Miklós
2017-ben
2017-ben
Született1950. március 1. (74 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Gyermekeiegy gyermek:
Kásler András (1984)
Foglalkozása
 • onkológus
 • politikus
 • orvos
IskoláiJózsef Attila Tudományegyetem (–1974, orvosdoktor, orvostudomány)
Kitüntetéseilásd díjai, elismerései
A harmadik magyar köztársaság 2. emberierőforrás-minisztere
Hivatali idő
2018. május 18.2022. május 24.
MiniszterelnökOrbán Viktor
ElődBalog Zoltán
Utóda tisztség megszűnt
Tudományos pályafutása
Szakterületorvostudomány
Tudományos fokozat
 • orvosdoktor (1974, Szegedi Tudományegyetem)
 • az orvostudományok kandidátusa (1984, Magyar Tudományos Akadémia)
 • a Magyar Tudományos Akadémia doktora (2010, orvostudomány, Magyar Tudományos Akadémia)
Szakintézeti tagságEurópai Tudományos és Művészeti Akadémia (2017–)
Tudományos publikációk száma506 (2020. március 8.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Kásler Miklós témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kásler Miklós (Budapest, 1950. március 1. –) Széchenyi-díjas magyar onkológus, tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, 2018-tól 2022-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. A 2019-es Befolyás-barométer szerint ő volt Magyarország 25. legbefolyásosabb személye.

Élete és munkássága

A tudomány minden eredménye azt bizonyítja,
hogy van valamilyen spirituális létező a világban,
amire minden visszavezethető.
– Kásler Miklós

Édesapja, Kásler István (Déva, 1918) Erdélyből származó jogász volt, édesanyja, Boda Aranka (Sárvár, 1923) pedagógus. Általános és középiskoláit Sárváron végezte. Orvosi diplomáját a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerezte meg, 1974-ben, azután sebészeti (1978), szájsebészeti (1988), plasztikai és rekonstrukciós sebészeti (1998), majd onkológiai (2009) szakvizsgát tett.

1969-től a SZOTE Orvosi Vegytani Intézetben dolgozott demonstrátorként, 1971-től a Mikrobiológiai Intézetben mint TDK-tag. 1974-től a SZOTE II. sz. Sebészeti Klinikán klinikai orvos, 1978-tól tanársegéd. 1981-től az Országos Onkológiai Intézetben alorvos, 1984-től adjunktus, 1986-tól a fej-nyaksebészeti osztály főorvosa. 1992-ben nevezték ki főigazgató főorvosnak. A daganatos betegek heterogén ellátásának összefogására 1993-ban megalkotta a WHO által akkreditált Nemzeti Rákkontroll Programot.

1994-től egyetemi tanár a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen, 1998 után négy egyetemen tanszékvezető (HIETE, Semmelweis Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, marosvásárhelyi MOGYE). 2007-től a PTE onkológiai tanszék igazgatója. Tudományos fokozatai: az orvostudományok kandidátusa (1984), az MTA doktora (2010), az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja (2017).

Tudományos tevékenysége során 16 szakkönyvet, 7 könyvet, 76 könyvrészletet, több mint 250 Magyarországon és külföldön publikált közleményt írt, hazai és nemzetközi kongresszusok százain tartott előadást.

Közéleti tevékenysége

Onkológusi munkája mellett mindig nagy érdeklődést tanúsított a magyar nemzeti történelmi, történelemfilozófiai sorskérdések iránt, és számos szakértővel folytatott e témákban mélyreható beszélgetéseket. Az a véleménye alakult ki, hogy „a mai ember utat tévesztett, elveszítette értékeit. Majdnem azt lehet mondani, hogy morális interregnum alakult ki, amikor a régi klasszikus, az évszázadok által megszűrt értékek egy részét az emberiség elvesztette, és keresi a megoldáshoz vezető utakat.”

Ebből a sajátos alapból kiindulva az M1 televízióban a hasonlóan gondolkodó vendégeivel (írókkal, tudósokkal, filozófusokkal) együttműködve beszélgetős sorozatműsort készített a nemzeti sorskérdésekről Nemzeti nagyvizit címmel. A tévésorozat anyagát 2014-től kezdve a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) 39 millió forintos támogatásával a Kairosz Könyvkiadó 6 kötetes könyvsorozatban jelentette meg. Egy recenzió szerint „a hat kötet a magyar történelem enciklopédikus, friss szellemiséggel ingerlő tudástára”. Kásler Miklós emellett a Magyar Nemzeti Bank által tett alapítványok egyikének, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványnak (PADOC) kuratóriumi tagja.

Kásler Miklós a 777blog.hu nevű keresztény fundamentalista közéleti portál offline beszélgetéssorozatának 2018. március 27-i rendezvényén Csókay András agysebész társaságában arról beszélt, hogy miként szolgálják egyszerre Istent és a tudományt, vagyis Istent a tudományon keresztül. A hitével, világnézetével kapcsolatban ekkor is kifejtette a nézeteit.

Ma sok az olyan ismeret, ami nem időtálló. Fontos lenne – hála Istennek már van rá példa – hogy etikát, vallást, valláserkölcsöt oktassanak. A tízparancsolat nem kizárólag csak vallási útmutatás, nem dogma, hanem a legtökéletesebb törvénykönyv. Jogász édesapám – én is elvégeztem a jogot – mindig azt mondta, ha nem szeged meg a tízparancsolatot, soha nem kerülsz szembe, sem a törvénnyel, sem embertársaiddal. Tökéletes etikai kódex is emellett. Én mint orvos azt mondom: még népegészségügyi program is, mert ha azt betartják, el lehet kerülni a fertőző nemi betegségeket, néhány daganatos betegséget, de még a lelki és vegetatív betegségek jelentős részét is.
– Életünk Irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat 54. évf. 12. sz. (2016.): Az onkológia professzora

Az itt elmondott tudományellenes és áltudományos, súlyosan dilettáns kirohanásai a természettudományokat művelők körében megbotránkozást keltettek.

Kásler védnökségéhez fűződik a magyarok őstörténetével foglalkozó nemzetközi kutatócsoport eredménye, amely genetikai alátámasztást talált arra, hogy az Árpád-ház tagjai bizonyosan eurázsiai vérvonalból származnak, mivel a genetikai markerek segítségével feltérképezhető az apai ági genetikai történelem. Ezt az eredményt a magyarok finnugor származása cáfolatának értékelte, noha erre nem alkalmas („Azt jelenti, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek.”) A kutatók meghatározták III. Béla apai ági genetikai profilját. A kutatócsoport következtetése szerint III. Béla király csontmaradványaiból kivont DNS-szakasz a jellemzően együtt öröklődő R1a haplocsoporthoz tartozik. (Az R-csoport (M207): Európa, Közép-Ázsia és India leggyakoribb haplocsoportja, ide tartozik a magyarok több mint fele.) Mivel három külföldi laboratórium is elvégezte a genetikai vizsgálatot, így nem vitatható a kontrollált eredmény. Az általuk Árpád-házi uralkodóként meghatározott király apai öröklődésű Y kromoszómájának DNS-e egy olyan alcsoport része (R1a-Z93) mely az iráni és indo-iráni nyelvű népeknél, többek között az ókori szkítáknál is előfordult. Az R1a ezen alcsoportja a finnugor nyelveket beszélő népekhez nem köthető és eredetét tekintve teljesen eltérő a finnugor népek között elterjedt R1a subcladektől melyek a legnagyobb valószínűséggel azonban szintén indoeurópai eredetűek. Előfordulása a ma élő népek közül az észak kaukázusi karacsájok és balkárok között a legmagasabb.

2018. április 27-én Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését követően Ónodi Szűcs Zoltán a Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán jelentette be, hogy Kásler Miklós személyében egy gyakorló orvos lesz az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Ezután az ellenzékkel szimpatizáló és a független sajtóból számos kritika érte. Bizonyos kijelentéseit (például amit a tömeg-energia ekvivalenciáról vagy a szénizotópos kormeghatározásról mondott) tudományellenesnek minősítették.

A 2022. május 24-én felállt ötödik Orbán-kormány tagjai között neve már nem szerepelt. Novemberben a kultúráért is felelős miniszter, Csák János a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnökévé nevezte ki.

Tevékenysége a minisztérium élén

A koronavírus-járvány idején

2020 tavaszán a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs egyik irányítójának nevezték ki. Egy április 7-én keltezett körlevélben minden kórházat felszólított arra, hogy néhány napon belül szabadítsák fel a kórházi ágyak 60 %-át, összesen 36 000 ezer ágyat, az új koronavírussal fertőzöttek számára, akiknek kórházi kezelésre lesz szükségük. Ezt azonban sem a járvány terjedésének üteme, sem szakmai vélemény nem indokolja. Egyes feltételezések szerint azért volt szükség erre, mert a valóságban a járványügyi helyzet lényegesen rosszabbul alakult, mint amit a hivatalos tájékoztatás sugallt. Más magyarázatok szerint az egész akciónak a célja magyar egészségügy gyökeres átalakítása volt, amelyet így, a járványra hivatkozva gyorsabban el lehet végezni. Ezt később, egy április 23-iki kormányinfón Gulyás Gergely is elismerte. Ugyanakkor a kórházak emiatt arra kényszerültek, hogy több ezer olyan beteget is eltávolítsanak a kórházból, akik állandó orvosi felügyeletet igényelnek, vagy a hozzátartozójuk számára nem megoldható az otthoni ellátásuk. Az operatív törzs állítása szerint ugyan szükség volt erre, mivel a legrosszabbra készültek a járvány miatt – vagyis arra, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek száma (a lakosság számához viszonyítva) akár az olasz- vagy spanyolországi betegszám sokszorosára is emelkedhet – és ez mindenkitől áldozatokat kívánt, a más betegségben szenvedők családjától is. További érv az volt még, hogy ha csökkentik a kórházi dolgozók kontaktusainak számát a betegekkel, akkor a fertőzés lehetősége is csökken.

Díjai, elismerései

Főbb művei

Publikációi

Jegyzetek

 1. Önéletrajz – Prof. dr. Kásler Miklós. . (Hozzáférés: 2016. április 26.)
 2. Kásler Miklós publikációs listája. Magyar Tudományos Művek Tára, 2020. március 8. (Hozzáférés: 2020. március 8.)
 3. Isten léte mellett szól minden – vallja az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója
 4. a b c d e Szakmai önéletrajza az Onkológiai Intézet honlapján. . (Hozzáférés: 2016. április 26.)
 5. Nemzeti Rákkontroll Program. . (Hozzáférés: 2018. május 4.)
 6. A centrumszintű onkológiai ellátás kialakításának szükségessége Magyarországon Kásler Miklós az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár, főigazgató, Országos Onkológiai Intézet. . (Hozzáférés: 2018. május 4.)
 7. 11 magyar tagot választott az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia - Dehir
 8. Kásler Miklós: Nemzeti nagyvizit. Földesi Margit, Kővári Péter, Szabados György. Kairosz. 2014. ISBN 978-963-662-730-0  
 9. Lezsák Sándor: Nemzetközi nagyvizit előtt. . (Hozzáférés: 2018. május 4.)
 10. Itt vannak az MNB-alapítványok támogatásai: kiadók, egyetemek, alapítványok a listán. . (Hozzáférés: 2018. április 27.)
 11. Vágvölgyi Gergely: El a kezekkel Kásler Miklóstól! Archiválva 2018. május 4-i dátummal a Wayback Machine-ben – 777blog.hu
 12. Dr. Csókay András és dr. Kásler Miklós. Isten és a tudomány szolgálatában. 777 Offline. A jelenet helye a filmen: 38:26. (Hozzáférés ideje: 20108-05-03.)
 13. Életünk Irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat 54. évf. 12. sz. (2016): Az onkológia professzora
 14. Kásler doktor köszöntése
 15. ORIGINAL PAPER
 16. Tudománytörténeti tévedés lehet a magyarság finnugor eredete. . (Hozzáférés: 2018. május 3.)
 17. László, Szily: Kiborult az Akadémia, és három svungos cikkben megírta, hogy mi a magyar. 444, 2018. június 19. . (Hozzáférés: 2019. június 3.)
 18. A ]i szekvenciaanalízist követően sikeresen azonosították az Árpád-háziak DNS-ét. . (Hozzáférés: 2018. május 3.)
 19. Haplogroup R1a. . (Hozzáférés: 2018. május 3.)
 20. Magyar Tudomány, 2008/10 1204. o. Genetika és (magyar) őstörténet
 21. Haplocsoportok. . (Hozzáférés: 2018. május 3.)
 22. III. Béla csontjai – megjelenésre vár az onkológiai intézet szakmai publikációja. . (Hozzáférés: 2018. május 3.)
 23. (PDF) Haplogroup R1a, Its Subclades and Branches in Europe During the Last 9,000 Years (angol nyelven). ResearchGate. (Hozzáférés: 2019. augusztus 7.)
 24. Villems, Richard, Stephen R. (2015. január 1.). „The phylogenetic and geographic structure of Y-chromosome haplogroup R1a” (angol nyelven). European Journal of Human Genetics 23 (1), 124–131. o. DOI:10.1038/ejhg.2014.50. ISSN 1476-5438.  
 25. III. BÉLA KIRÁLY CSONTJAINAK TANÚSÁGA – AZ ÁRPÁDHÁZ EREDETE. (Hozzáférés: 2019. augusztus 7.)
 26. Orbán Viktor bejelentette a kormány tagjait. . (Hozzáférés: 2018. május 4.)
 27. Ónodi elköszönt, Kásler lesz a miniszter. . (Hozzáférés: 2018. május 4.)
 28. A buldózer, a katona és a Churchill-gondolkodású onkológus – íme az Orbán-kormány új miniszterei. . (Hozzáférés: 2018. május 3.)
 29. Kásler Miklós és a Tízparancsolat” (Hozzáférés: 2018. május 3.) 
 30. A Balog-pótló Kásler Miklós: a halálos betegségeknek jó 70-80%-át a Tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni”, 2018. április 26.. (Hozzáférés: 2018. április 30.) 
 31. https://mki.gov.hu/hu/hirek-hu/minden-hir-hu/a-magyarsagkutato-intezet-tiszteletbeli-elnoke-lett-prof-dr-kasler-miklos-miniszter-ur
 32. A kórházak ágykapacitásának 60 százalékát szabaddá kell tenni keddig. szeretlekmagyarorszag.hu , 2020. április 13. (Hozzáférés: 2021. január 8.)
 33. Hargitai Miklós: Elszámolták. Népszava, 2020. április 16. (Hozzáférés: 2021. január 5.)
 34. Falus Ferenc: Itt katasztrófa lesz, ha a kórházból kisöpört betegeket rászabadítják a családokra. Nyugati Fény, 2020. április 16. (Hozzáférés: 2021. január 5.)
 35. https://www.facebook.com/notes/di%C3%A9t%C3%A1s-magyar-m%C3%BAzsa/hatvan-sz%C3%A1zal%C3%A9kos-eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgy/836535376845186/
 36. Csiki Gergely: Kiderült a koronavírus miatti kórházi ágyszámcsökkentés valódi háttere. Portfolio.hu. (Hozzáférés: 2021. január 5.)
 37. Kálmán Attila: A folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldik a járvány miatt. 24.hu, 2020. április 12. (Hozzáférés: 2021. január 5.)
 38. Egy nyaktól lefelé lebénult fiút is haza kell vinni a kórházból: „Nem tudom, mi lesz velünk”. szeretlekmagyarorszag.hu , 2020. április 15. (Hozzáférés: 2021. január 8.)
 39. Doros Judit, Vas András: „Nem tudunk beadni egy injekciót”. Népszava, 2020. április 20. (Hozzáférés: 2021. január 8.)
 40. Csiki Gergely: Koronavírus: új szakaszra készülnek a magyar kórházak. Portfolio.hu. (Hozzáférés: 2020. április 17.)
 41. Cseke Balázs: Három oka lehet az óriási, rohamtempójú kórházkiürítésnek. Index.hu, 2020. április 18. (Hozzáférés: 2020. április 18.)
 42. Adatai a Petőfi Irodalmi Múzeum katalógusában
 43. Magyar-orosz együttműködések a tudományban. kormany.hu. EMMI, 2018. november 14. . (Hozzáférés: 2021. október 19.)
 44. Kerner Zsolt: Gyorsan kitalálták Vas megye díszpolgári címét, elsőként rögtön Kásler Miklós kapta meg. 24.hu, 2018. augusztus 18. (Hozzáférés: 2021. január 8.)
 45. Fakkas Ágnes Virág: Díszpolgárrá avatták Kásler Miklóst, amiért megszervezte a járvány elleni védekezést. Index.hu, 2021. június 19. (Hozzáférés: 2021. június 19.)
 46. Díszdoktori címet kapott Kásler Miklós (magyar nyelven). Magyarnarancs.hu. (Hozzáférés: 2021. július 17.)
 47. Díszpolgár lett Kásler Miklós (magyar nyelven). Magyarnarancs.hu. (Hozzáférés: 2021. július 17.)
 48. Kásler Miklós, Ottó Szabolcs: Európai és hazai kihívások az onkológiában. . (Hozzáférés: 2018. május 4.)

Források

További információk