Jovánovics György

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés
Jovánovics György
Griechisch Tamás felvétele (2004)
Griechisch Tamás felvétele (2004)
Született1939. április 3. (85 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaHajós Gabriella
Foglalkozásaszobrászművész,
főiskolai tanár
KitüntetéseiKossuth-díj (1997)
A Wikimédia Commons tartalmaz Jovánovics György témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Az 1956-os forradalom mártírjainak emlékműve, Budapest, 301-es parcella

Jovánovics György (Budapest, 1939. április 3. –) Kossuth-díjas magyar szobrászművész. Az Iparterv csoporthoz kötődő neoavantgárd művészek egyik jelentős alakja.

Életpályája

A budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett (1957). Felsőfokú tanulmányokat a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatott (1957-1960), ahol mesterei Somogyi József, majd Mikus Sándor szobrászművészek voltak. Az ELTE Bölcsészettudományi Karára is beiratkozott filozófiát hallgatni. A bécsi Művészeti Akadémián tanult tovább, ahol mestere H. Knesl (1964). A következő évben a párizsi Beaux-Arts hallgatója lett, itteni mestere H. G. Adam. Külföldi tanulmányai után visszatért Budapestre.

Az 1960-as évek közepén bekapcsolódott a hazai neoavantgárd képzőművészek körébe, az Iparterv mindkét kiállításán kiállító művész volt (1968-69). 1971-ben két hónapos ösztöndíjjal Essenben alkotott, 1980-as években különböző ösztöndíjakkal újra Németországban alkotott. Az 1988-as Szöuli Olimpia alkalmából rendezett szoborszimpozionon tűnt ki márványból készült Trójai papírgyár c. monumentális alkotásával. 1991-ben meghívták Izraelbe egy képzőművészeti szimpozionra, a meghívásnak eleget tett, monumentális, 5 méter magas szobrát felállították a Tel-Avivtól délre fekvő Rishon LeZion nevű nagy városban. Hazatérve 1991-től a Képzőművészeti Főiskolán oktatott. 1992-ben megalkotta az 1956-os forradalom mártírjainak emlékművét faragatlan kőből a 301-es parcellába.

Művészete

Emlékmű- és köztéri szobraitól eltekintve fehér gipszből dolgozott legszívesebben, a fehér gipsszel tudta megvalósítani fényelméletét. A fehér szín mintegy szimbolizálja alkotásaiban a fényt, a fényárnyalatokat sokszor finom pár milliméteres magasságú reliefekkel jelzi. A fény és a fényhatások jelzése spirituális, mitikus alkotásokra ösztönzi. A szobrászat mellett sokoldalúság jellemzi, a fotó, a film, a zene elemeivel is él, konceptuális fotósorozat-fénymontázst (HOLOS GRAPHOS) is készített, azaz képregényt. Erőssége az alkotások térbeli elhelyezése, megteremti a tér és a mű összhangját.

Hazai és nemzetközi kiállításokon folyamatosan megmérette alkotásait, számos hazai és külföldi közgyűjtemény őrzi műveit.

Nevezetes az a 2004-es, Műszaki Egyetemen rendezett ünnepélyes csoportos kiállítás, mely egy az egyeben az 1970-es években betiltott képzőművészek (Iparterv II. R csoport) alkotásait tette közszemlére, egész pontosan Bak Imre, Harasztÿ István, Hencze Tamás, Gáyor Tibor, Jovánovics György, Maurer Dóra, Nádler István, Molnár Sándor műveit.

Könyv

Művei (válogatás)

Kiállítások (válogatás)

Egyéni

Csoportos

Művei közgyűjteményekben (válogatás)

Díjak, elismerések

Jegyzetek

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF catalogue général (francia nyelven). Francia Nemzeti Könyvtár. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
  2. http://real-j.mtak.hu/21664/7/clio_muhelytanulmanyok_2020_3_7_.pdf
  3. Képzőművészeti kiállítás, 2004. . (Hozzáférés: 2011. június 16.)
  4. Nagyméretű műalkotás az új Corvinus Campus falán
  5. Lista www.artportal.hu nyomán
  6. Sassetta -Jovánovics. . (Hozzáférés: 2011. június 16.)

Források

További információk