Illés-Bódi Barbara

Illés-Bódi Barbara
SzületettBódi Barbara
1977. május 16. (46 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaIllés Henrik
Foglalkozásafestőművész
SablonWikidataSegítség

Illés-Bódi Barbara, névvariáns: Illés-bódi Barbara (Budapest, 1977. május 16. –) roma származású magyar festő. Férje Illés Henrik, sógora Illés József.

Életútja, munkássága

Négygyermekes cigány zenész családban született. 1995-ben érettségizett kézműipari szakközépiskolában, ahol a középiskolai tanulmányok mellett a porcelánfestés mesterségét is elsajátította. 2002-ben diplomázott az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán rajz–vizuális kommunikáció szakon. Felsőfokú tanulmányait a Romaversitas Alapítvány támogatta, 1997–1999 között köztársasági ösztöndíjas volt. Közben lakberendezői képesítést is szerzett Baska József és Rényi Katalin iparművészek magániskolájában. 1998-tól Szentandrássy István kurzusait látogatta. 1999-ben férjhez ment, férjével, Illés Henrik képzőművésszel 2001-ig Torontóban éltek, ahol az Academy of Art University Fine Art szakán tanult. 2003 óta a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola és Szakközépiskola tanára, ahol rajzot, vizuális kultúrát és művészettörténetet tanít. Master szintű másoddiplomát szerzett 2007-ben az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hittanár–nevelő szakán.

1995 óta vesz részt a cigány képzőművészeti alkotótáborban, és annak csoportos kiállításain. Műveit kiállították a BM Duna Palotában, az Orczy-kertben, a Katona József, Ruttkai Éva és a Thália Színházban, valamint Szentandrássy Istvánnal közös tárlaton a Kossuth Klubban, a Józsefvárosi Kulturális Központban és Szentendrén az FCÖ kulturális rendezvényén. Művészetét áthatja a természet iránti szeretet, tájképeket, csendéleteket fest, de a figurális ábrázolás is erőssége. Az alkotás, a festés számára a legfőbb jót jelenti, amely segít felejteni a hétköznapok súlyos gondjait.

A 2009-es Cigány festészet című reprezentatív albumban megjelentették szakmai életrajzát és beválogatták hét olajfestményét. 2010. szeptember 14-én az album bemutatásán, az Írók Boltjában (Budapest, VI. kerület, Andrássy út 45.) Illés-Bódi Barbara is a meghívott művészek közé tartozott.

A Cigány festészet című albumba beválogatott képei

Szimbolikus képek

Tájkép

Csendéletek

Jegyzetek

  1. Könyvbemutató – Cigány Festészet Magyarországon 1969-2009 - képzőművészeti album bemutatója, 2010, artportal.hu
  2. Meghívott művészek az album bemutatójára: Balogh Tibor, Bódi Katalin, Csámpai Rozi, Csányi János, Ferkovics József, Illés-Bódi Barbara, Lakatos Klára, Magyar Tibor, Nyári Sárkány Péter, Szolnoki Csanya Zsolt, Túró Zoltán, Vári Zsolt.
  3. A felsorolt képek láthatók a sulinet.hu honlapján

Források