Holland Életrajzi Portál

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés A Holland Életrajzi Portál logója A Huygens Intézet a Nemzeti Levéltárral, a Holland Művészettörténeti Intézettel, a Holland Irodalmi Múzeummal, a Holland Zeneintézettel és a Holland Királyi Nemzeti Könyvtárral közös épületben működik

A Holland Életrajzi Portál (hivatalos nevén: Biografisch Portaal) egy, a hágai Huygens Intézet által létrehozott kezdeményezés, amely a hollandiai életrajzi szövegek jobb elérhetőségét tűzte ki céljául.

Története

A projekt 2010 februárjában indult mintegy 40 000 digitalizált életrajzi kiadvánnyal, hogy digitális hozzáférést biztosítsanak olyan megbízható forrásokhoz, amelyek a történelem kezdetétől a modern időkig tartó időintervallumban élt hollandiai személyekről szólnak.

A hollandiai személyek kategóriájába a Holland Királyság korábbi gyarmatairól és az anyaországból származók egyaránt beletartoznak. Ezek mellett a csak elhunyt személyeket bemutató portálon Hollandiában és annak kolóniáin tevékenykedő más nemzetiségűek is megjelennek. A portál a szöveg-kódolási kezdeményezésen (Text Encoding Initiative) alapuló rendszert használ, és egy webes felületen szabadon hozzáférhető.

A kezdeményezésben tíz holland tudományos és kulturális szervezet működik együtt, amit a Huygens Intézet koordinál. Ezek a szervezetek a következőek:

A futó digitalizációs projektek mellett holland, eredetileg könyv formában kiadott szótárakat is digitalizáltak és ezek a portálon elérhetőek:

2012 novemberében a portálon több mint 80 000 személyről több mint 125 000 életrajzi leírás található. 2012 februárjában egy új kezdeményezés indult útjára, a „BiographyNed”, amely az életrajzi portál segítségével kapcsol össze biográfiákat térben és időben.

Jegyzetek

  1. Az Életrajzi Portál hamarosan 40000 életrajzot nyit meg. De Nederlandse Grondwet, 2010. február 9. (Hozzáférés: 2018. június 12.) (hollandul)
  2. Szalai Mónika: TEI - Text Encoding Initiative. MEK, 1999. (Hozzáférés: 2018. június 12.) (magyarul)
  3. Gyűjtemények listája. Biografisch Portaal. (Hozzáférés: 2018. június 13.) (hollandul)
  4. Ez az egyetlen szótár, amelyet csak holland könyvtárakból lehet megnyitni.
  5. BiographyNed. knaw.nl. . (Hozzáférés: 2018. július 21.) (hollandul)
  6. BiographyNed - 2012. vu.nl. Faculty of Arts, VU University Amsterdam, 2012. február 24. . (Hozzáférés: 2018. július 21.) (angolul)

Források

További információk

Kapcsolódó szócikkek