Helymeghatározás

A földrajzi helymeghatározás célja: egy felszíni pont helyzetének megadása földrajzi koordinátáival.

Két fontos eset:

Az úthálózaton közlekedő járművek helyzetét jelenleg a GPS rendszer alkalmazásával lehet legkönnyebben meghatározni. Ez azonban csak ott működik megfelelően, ahol a terepről térképes adatbázis áll rendelkezésre.

A hagyományos helymeghatározásban a földrajzi hosszúság a helyi idő és a világidő különbségének meghatározásával, a földrajzi szélesség pedig a sarkmagasság megmérésével végezhető el.

Modern helymeghatározás a műholdas navigációs rendszerrel (NNSS = Navy Navigation Satellite System) végezhető el.

A hosszúsági fok meghatározása

A földrajzi hely meghatározásában különböző, egyre fejlettebb műszerek feltalálásáig a Nap állásának megfigyelése segítette a hajósokat és a korai csillagászokat. A földrajzi szélességre délben a Nap delelési, legnagyobb magassága alapján következtethetünk - az egyenlítőhöz közeledve egyre magasabban van délben a Nap.

A hosszúsági fok maghatározása jóval nehezebb. Azt kell tudnunk, hogy a Föld forgásának következtében a referencia hosszúsági körhöz (pl. a 0.) képest mennyivel később delel a Nap ott, ahol vagyunk. Ha rendelkezünk egy órával, ami mutatja pl. a greenwichi időt, azt délben összehasonlíthatjuk a Nap delelése szerint mikor van a mi helyzetünkben dél. Ahány perc vagy óra a különbség a greenwichi 12:00-hoz képest deleléskor, annyival vagyunk a hosszúság körben keleti vagy nyugati irányban. Pontos eredményhez strapabíró időmérő eszközökre van szükség, ennek tengeri kivitelezésében a 18. században az angol John Harrison volt úttörő.

Jegyzetek

  1. a b Archivált másolat. . (Hozzáférés: 2020. május 31.)

Kapcsolódó szócikkek

További információk

Ez a földrajztudományi tárgyú vagy földrajzi fogalommal kapcsolatos lap egyelőre csonk (erősen hiányos). Segíts te is, hogy igazi szócikk lehessen belőle!