Dézsy Zoltán (riporter)

Dézsy Zoltán
Született1956. május 2. (68 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásariporter, szerkesztő, rendező, forgatókönyvíró, egyetemi oktató
KitüntetéseiBalázs Béla-díj
SablonWikidataSegítség

Dézsy Zoltán (Budapest, 1956. május 2. –) Balázs Béla-díjas magyar rendező, szerkesztő-riporter, egyetemi docens.

Életútja

Pályafutása újságíróként indult, kisebb lapokba írt, munka mellett levelező tagozaton tanult, magyar-népművelés képesítést szerzett (ZSTF, 1985), majd belpolitikai szakon végzett a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolájában. A Hírlapkiadó Vállalat Ikarus c. lapjánál gyakornok, 1982-től pedig a Lapkiadó Vállalatnál újságíró. A 80-as évek elejétől a Magyar Rádió riportereként dolgozik, elsősorban ifjúsági műsornak, mint például az Ötödik sebesség vagy a Táskarádió. A Magyar Televízióhoz 1987-ben hívták, az Új Reflektor Magazin szerkesztő-riportereként elsősorban tényfeltáró riportokat forgatott. Dokumentumfilmezéssel a 90-es évek elején kezdett foglalkozni, a Magyar Dokumentumfilm Műhely egyik alapítójaként. Riporter, felelős szerkesztő az MTV NAP-kelte című reggeli műsorában 1991-től 1998-ig. A HÉT felelős szerkesztője illetve műsorvezetője 1998-2001 között; a Közművelődési-, Oktatási- és Dokumentumfilm Főszerkesztőség vezetője 2003-ig. A dokumentumfilmek készítése mellett forgatókönyveket ír, játékfilmes tervein dolgozik. Korábban az MTVA és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Médiaakadémiáján majd a Zsigmond Király Egyetemen illetve a Milton Friedman Egyetemen tanított; 2023 ősze óta a Budapesti Metropolitan Egyetem docense. A Magyar Filmakadémia tagja, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja (2024)..

Munkássága, filmjei

Pályakezdő riporterként az MTV Új Reflektor Magazin sugározta első tényfeltáró, oknyomozó riportjait; a Gerő Lászlóról és koráról szóló riportsorozat volt az első anyaga. Gerő a 20. század politikai kalandora, a Vörös Hadsereg hadnagyaként Berlinig harcolt. Magyarországra visszatérve a rendszer egyik vezető titkos ügynöke lett, 1961-ben szőnyegbe csavarva rabolta haza Bécsből Ábrányi Aurélt, a nyugati emigráció ismert újságíróját. A hatvanas években az Interag Rt. vezérigazgatójaként tűnt fel, a kor sikeres embere volt, amolyan szürke eminenciás. Dézsy másik - nagy hullámokat kavaró riportja a Mineralimpexről szólt: Russay István a külkereskedelmi cég vezérigazgatójaként dolgozott; 1987-es váratlan halála nem kis gondot okozott a hatóságoknak, ugyanis titkos öröksége jóval több mint 17 millió dollárra rúgott… (Ezt a témát dolgozta fel később Borvendég Zsuzsanna történész az impexekről szóló könyveiben) A nézők az Új Reflektor Magazint az ilyen jellegű riportok miatt tartották számon a rendszerváltó műsorok között.

A Pincebörtön című két részes, 122 perces dokumentumfilmjét az MTV 1994 tavaszán, az akkori választási kampányban sugározta. A nagy visszhangot kiváltó, de erősen vitatott hitelességű film első része az ötvenes évek ÁVH-s épületeinek vérrel írt történelmét mutatta be, a második a Köztársaság téri Magyar Dolgozók Pártja (MDP) nagybudapesti bizottságának ostromára és az azt követő napokra emlékezett szemtanúk, résztvevők beszámolója alapján.

. A Seuso-kincs történetét feldolgozó A SEUSO-kincsek rejtélye című 67 perces dokumentumfilmet az 1997-es premier óta sokszor ismételték a közszolgálati csatornák. A történet második részét feldolgozó SEUSO II-t nagy sikerrel vetítették a mozik és a közmédia, a 2016-os premier óta bemutatták Párizsban és Münchenben is. Elsőként rendezett játékfilmet a rendszerváltásról és annak titkairól, a mai napig fel nem tárt ügynökügyekről: Az ügynökök a paradicsomba mennek címmel. Az elment az öszöd 2006 drámai eseményeit dolgozza fel. Le nem forgatott filmjeit tényfeltáró anyagokban publikálja a pestisracok.hu oldalon. Fő témája a XX. század második fele, a rendszerváltás. 2018 őszétől két évig a Hír TV Szabadfogás, később a Csörte című műsorának vitázója, majd a Vezércikk című esti elemző műsor egyik állandó szereplője, valamint a HírFM Civil körének gyakori résztvevője. A Tíz perc múlva három című játékfilmjét 2021 júniusában a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon láthatták először a nézők. A film a COVID alatt, szokatlanul rövid időn belül született, főszereplője a 92 éves Kassai Ilona Kossuth-díjas színésznő. A misztikus-romantikus alkotást 2022-ben felvette műsorába a NETFLIX.

Fontosabb filmjei

Díjak

Források

Külső hivatkozások