Csípőbél

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés A vékonybél hasfali vetülete

A csípőbél (ileum) a vékonybél harmadik szakasza, a jejunum és a vastagbél között helyezkedik el.

Etimológia

ileum jelentése görögül (eileo): összenyomom, csavarom

Embriológia

A csípőbél az embrionális középbélből fejlődik ki.

A szikhólyag és a foetalis bél között összeköttetés van, amely az 5. embrionális héten záródik és eltűnik, ha nem Meckel-divertikulum formájában fennmaradhat.

Méretek

Anatómia

Ér- és idegellátás

Vérellátás Az ileum vérellátása (az a. mesenterica superior ágrendszere)

A csípőbél vérellátását az a. mesenterica superior végzi:

Az ileum végének (terminalis ileum) vérellátása sajátos: az utolsó ileumkacs, valamint a hozzá tartozó mesenterium vérellátása szegényes (Treves-féle avasculris rész). Az utolsó ileum artéria és az a. ileocolica ilealis ága között anasztomózis áll fenn.

Csípőbél artériás árkádjai

A mesenteriumban az ellátó artérák két ágra oszlanak, és az egymással szomszédos artériák érárkádokat hoznak létre. A jejunumtól a coecum (vakbél) irányába egyre több artériás árkádot képeznek, a terminális ileum szintjén akár 5 árkádot is. Az utolsó árkád, a bél szélétől néhány centiméterre a béllel párhuzamosan halad, ebből a bélre merőleges artériák indulnak, ezek a Dwight-féle egyenes erek. Az egyenes erek kb. 4 mm távolságra erednek egymástól, párban vagy eredés után oszlanak két ágra, amelyek majd a bél jobb és bal oldalán haladnak körbe. A belet elérve átfúrják a muscularis réteget, és a submucosában hálózatot alkotnak, majd a mucosa irányába ágakat adnak.

Vénás elvezetés A csípőbél vénás elvezetése, a v. portae rendszer része

A vénák nagyjából az artériákat követik, számuk kisebb, mint az artériáké, egymással gazdag anasztomózis rendszert alakítanak ki, az éhbél vénáival egyesülve a v. mesenterica superior alkotásában vesznek részt.

Nyirokkeringés

A nyirokkeringés három hálózattal (mucosa, submucosa, subserosa szintjén) veszi kezdetét.

A nyirokcsomók 3 csoportban helyezkednek a nyirokutak mentén:

Beidegzés

Szimpatikus:

Paraszimpatikus:

Szövettan

A jejunum falának felépítése hasonló a vékonybél többi részéhez (részletesen lásd ott). Néhány különbség figyelhető meg szabad szemmel és mikroszkopikusan:

Élettan

Ahogyan jól körülírt strukturális határ nincs a jejunum és ileum között, így nincs jelentős különbség a funkcióban sem.

Források