Buddhista naptár

A buddhista naptár (páli: Sāsanā Sakaraj; burmai: သာသနာ သက္ကရာဇ်, thai: พุทธศักราช - phutthasakkarat) különböző ázsiai országok luniszoláris naptáraira vonatkozik (Kambodzsa, Laosz, Burma (Mianmar), Thaiföld és Srí Lanka) vallásos és egyéb hivatalos alkalmakkor. Ezeknek a naptáraknak közös hagyományvonaluk van, mégis apró de fontos eltérések vannak közöttük például az interkaláció (szökőhónapok beiktatása), hónap nevek és számozások, ciklusok stb. Thaiföldön a buddhista kort számrendszerrel jelölik, amely megegyezik a thai luniszoláris naptárral és a thai naptárral.

A délkelet-ázsiai luniszoláris naptárak a hindu naptár egy régebb verziójából indultak ki, amely sziderikus évet használt. Az az egyik nagy különbség, hogy a délkelet-ázsiai rendszerben nem történik semmi egyeztetés, hogy szinkronban maradjon a szoláris évvel. Helyette a saját metón-ciklusukat használják és emiatt körülbelül minden 60 évben egy nappal távolabb sodródnak a mi szoláris évünktől. Az ő naptáraik szerint a hagyományos újév napja a 7. század közepén napéjegyenlőség idejére esett, ma viszont ez már elcsúszott április 17-ére.

A mai hagyományos buddhista luniszoláris naptárt csupán a théraváda buddhista fesztiválokhoz használják és nincs hivatalos státusza sehol sem. Thaiföld hivatalos naptára egy újra számozott Gergely-naptár, a buddhista történelemhez igazítva.

Kapcsolódó szócikkek

Jegyzetek

  1. Irwin 1909: 2–3
  2. Ohashi 2001: 398–399

Bibliográfia