Ballisztikus rakéta

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés LGM–25C Titan II interkontinentális ballisztikus rakéta indítása rakétasilóból. A típust később űrhajózási hordozórakétaként is alkalmazták. LGM–118A Peacekeeper interkontinentális ballisztikus rakéta MIRV robbanótölteteinek célba érése a Kwajalein-atollon lévő rakétakísérleti telep közelében. A hosszú expozíciós idejű felvételen a töltetek nyoma látszik. R–11 (SS–1 Scud) kis hatótávolságú ballisztikus rakéta előkészítése indításra

A ballisztikus rakéta olyan rakétafegyver, amelynek hasznos terhe röppályájának nagy részén meghajtás nélkül, ballisztikus pályán repül, majd visszatér a Föld felszínére a kijelölt célpontjába.

Jellemzők

A nagy sebesség (7,5 kilométer/másodperc), a nagy hatótávolságok (10 000 kilométer felett) és a nagy repülési magasságok (1000 kilométer fölött), a nagy hatóerejű (1 megatonna és nagyobb) atomtöltetek alkalmazása, a viszonylag kis sebezhetőség, a célmegsemmisítés nagy pontossága a ballisztikus rakéták legfőbb jellemzői.

Indítás

Manőverezőképesség

Egyéb jellemzők

Hatótávolság

50–110 km hatótávolságú, egyes esetekben nem irányított rakéta, jellemzően szilárd hajtóanyagú. Hagyományos és atomtöltetet is hordozhat. 1000 kilométer alatti hatótávolságú rakétafegyver. 1000–3500 km hatótávolságú rakétafegyver. 3500–5500 km hatótávolságú rakétafegyver 5500–12 000 km hatótávolságú rakétafegyver.

Jegyzetek

Források

Külső hivatkozások

I. I. Anurejev: A rakéta – kozmikus védelem eszközei; 1975. Zrínyi Katonai Kiadó, Budapest

További információk

Commons:Category:Ballistic missiles A Wikimédia Commons tartalmaz Ballisztikus rakéta témájú médiaállományokat.