Antonio Salieri

Megjelenés áthelyezés az oldalsávba elrejtés
Antonio Salieri
Joseph Willibrord Mähler festménye (1815)
Joseph Willibrord Mähler festménye (1815)
Életrajzi adatok
Született1750. augusztus 18.
Legnago
Elhunyt1825. május 7. (74 évesen)
Bécs
SírhelyWiener Zentralfriedhof
HázastársaTherese Helferstorfer
Pályafutás
Műfajokopera
Hangszerorgona
Díjak
Tevékenységzeneszerző
Antonio Salieri aláírása
Antonio Salieri aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Antonio Salieri témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Antonio Salieri (Legnago, 1750. augusztus 18.Bécs, 1825. május 7.) világhírű olasz zeneszerző; ma már inkább a Wolfgang Amadeus Mozart halálával kapcsolatos híresztelés kapcsán ismert.

Életpályája

Florian Leopold Gassmann bécsi karmester fedezte fel Salieri zenei tehetségét, magával vitte a császárvárosba, tanulmányait támogatta és a bécsi udvarba is bevezette. Első sikerét 1770-ben a Le donne letterate című vígoperájával érte el. 1774-ben Gassmann meghalt, helyére Salierit nevezték ki a bécsi opera karmesterévé, egyben udvari zeneszerző lett. 1778–80 között indult itáliai körútjára, amely alatt 1778-ban Europa riconosciuta című operáját megírta a milánói Scala megnyitójára. 1780-ban visszatért Bécsbe. Megismerkedett Gluckkal, akivel jó barátságba került. Ennek a kapcsolatnak a gyümölcse lett a Les Danaides című opera, amelynek megzenésítését Gluck átadta Salierinek, és így a darabot kettejük neve alatt mutatták be 1784-ben Párizsban. 1788–90 között a császári udvar karmestere volt. 1813-ban a bécsi konzervatórium alapító tagja, majd 1817-től igazgatója is lett. Tanítványa volt Beethoven, Franz Schubert, Liszt Ferenc és Johann Nepomuk Hummel is.

Konfliktusa Mozarttal

Betegágyán Salieri azt mondta Ignaz Moschelesnek, Beethoven tanítványának: „halálosan beteg vagyok, ezért aztán becsületszavamra elmondhatom önnek, hogy egy szó sem igaz abból a képtelen pletykából, tudja, hogy megmérgeztem volna Mozartot. Nem igaz, rosszindulatú rágalom az egész, mondja meg a világnak, kedves Moscheles.”

Művei

Közel 40 operát, valamint egyházi és hangszeres zeneműveket írt.

Híresebb operái

Jegyzetek

  1. Max Becker: Wolfgang Amadeus Mozart, Kossuth Kiadó, 2006, 113., 124. oldal

További információk